Pregunta

Astrofísica: Si l’univers s’expandeix constantment i els estels i planetes s’allunyen cada vegada més entre ells, això no afecta l’hora de mesurar exactament el seu radi?

29 juny 2022 | ESO, Física, Pregunta

Pregunta formulada per l’Institut Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet).

Resposta d’Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC).

“De fet, tot es va expandint i no només s’expandeix, sinó que s’expandeix acceleradament, és a dir, que cada vegada va més ràpid expandint-se. Però això passa a escales cosmològiques, però escales locals, és a dir, locals per a la galàxia. No parlo d’aquí locals de Catalunya, sinó que parlo de galàxia. L’expansió de l’Univers no es pot mesurar perquè el que domina aquí són les forces de la gravetat, les forces d’atracció i les forces orbitals, les forces que fan que els objectes orbitin i que es mantinguin tots lligats. Per tant, no ens afecta que l’espai s’estigui expandint aquestes escales, ja que no les mirem. Quan comencen afectar aquestes coses és quan vas a molt gran distància, a galàxies molt llunyanes…” 

Mira la resta de la resposta fent clic al vídeo a continuació:  

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.