Pregunta

A quina temperatura fonen els minerals?

11 desembre 2014 | Pregunta, Química

 “Treballant la classificació dels minerals, i pel que fa als òxids, voldria saber què significa que tinguin una alta temperatura de fusió, una baixa solubilitat i una estabilitat química elevada.”

Pregunta formulada per Clàudia

Respon Josep Duran, químic de la UdG: “Molts minerals fonen a temperatures molt elevades (alguns superen els 2000 graus), no es dissolen bé en aigua i són estables.”
Resposta: La temperatura de fusió és la temperatura que cal perquè el mineral es fongui. Això vol dir, per què passi de l’estat sòlid al líquid. Els òxids metàl·lics fonen a temperatures molt elevades, alguns superen els 2000 graus Celsius.
Respecte la baixa solubilitat, vol dir que no es dissolen bé en aigua. Ja saps que la sal o el sucre es dissolen bé en aigua. En canvi, els òxids metàl·lics costen molt de dissoldre.
Per acabar, l’estabilitat química vol dir que no reaccionen fàcilment amb altres compostos químics. Per exemple, no reaccionen amb àcids, bases, o amb altres elements. Això és veritat només en part. Molts òxids metàl·lics reaccionen amb carboni per donar lloc a diòxid de carboni i el metall. Aquesta és la manera més habitual d’obtenir els metalls a partir dels minerals, que molt sovint són òxids
Josep Duran, professor de química de la Universitat de Girona

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.