Pregunta

Per què són un problema els plàstics al mar?

15 desembre 2015 | Biologia, Pregunta

Pregunta formulada per Vanessa (Barcelona)
Resposta: Es coneix que els peixos que mengem, com la tonyina o el peix espasa, poden estar acumulant el plàstic que hi ha al mar en els seus estómacs, i sabem que els plàstics, a causa de les seves toxines, no són inerts. Però el problema és que actualment els científics no coneixem ben bé les conseqüències biològiques del problema dels plàstics, i el més important, no es coneix l’efecte sobre la salut humana. Per tant, en aquestes situacions, val més prevenir el problema i seguir una estratègia de reducció de plàstics que arriben a mar.
La quantitat de plàstics a mar és una xifra en la qual s’està treballant molt. Es tenen estimacions de quants plàstics produïm al món, també s’estima la quantitat de plàstic que podria entrar a l’oceà cada any. Un treball recent diu que la quantitat de plàstic que va entrar a mar l’any 2010 és suficient per omplir cada pam de costa al món amb cinc bosses plenes.
Ara bé, el fet és que els científics encara no sabem on són la gran majoria de les deixalles de plàstic que es diu que arriben a l’oceà. I hi hauria una part que estaria enfonsada al fons del mar. Pot ser que una part dels plàstics estiguin flotant al mar, atrapats en remolins i girs oceànics. A la vegada, els corrents oceànics que transporten els plàstics, la radiació solar, l’acció de les ones, els vents superficials fan que les escombraries de plàstic s’esquerdin i es trenquin en fragments cada vegada més petits, i es produeixen el que anomene microplàstics. Les quantitats de microplàstics a l’oceà no són gens fàcils de detectar ni de quantificar. Es desconeix quants n’hi ha!
Amb aquesta perspectiva, el que hem de fer és estudiar més el fenomen. També, conscienciar als països costaners que s’han de millorar els sistemes de gestió de residus sòlids. I sobretot, el que nosaltres podem fer és reduir la generació de residus, reutilitzar, reciclar i fer-ho molt bé. És un problema global.
Esther Garcés, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (Barcelona). Vegeu-ne el perfil d’Esther Garcés.

Peu d’imatge: A Midway (Hawai) s’hi poden trobar tota mena de plàstics escampats arreu de l’illa: encenedors, taps, raspalls de dents, flotadors… Els adults els confonen amb les seves preses i els porten a la colònia per alimentar els seus polls. Aquests els ingereixen i acumulen a l’estómac, i en algunes ocasions els acaba causant la mort. A la fotografia es pot veure una selecció d’uns quants objectes de plàstic que vaig recollir jo mateix i fotografiar al costa d’un poll d’albatros de Laysan, l’espècie més afectada per la ingestió de plàstics (Foto: Jacob González-Solís)

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.