Pregunta

Per què no podem menjar els aliments crus?

08 octubre 2009 | Biologia, Pregunta

Per què no podem menjar els aliments crus?

Pregunta proposada per: Nezha (Terrassa)

A veure. Primer que res, sí que podem menjar aliments crus. Les fruites, moltes hortalisses, el sushi, el carpaccio, el sucre, i moltes altres coses les mengem crues. Nosaltres, igual que tots els animals podem menjar els aliments crus. Però cuinar els aliments és molt recomanable per dos motius.

El primer és que amb l’escalfor matem els possibles microorganismes que puguin haver-hi, sobretot en carns i peixos. Bacteris, paràsits i molts virus s’eliminen en cuinar ja que molt pocs resisteixen les temperatures de cocció. Això evita un bon nombre d’intoxicacions alimentàries. Cal anar amb compte, però. Encara que efectivament matem els microorganismes, hi ha toxines que resisteixen les altes temperatures.

I en segon lloc, al cuinar el que fem es facilitar la digestió. Les proteïnes i els sucres de l’aliment perden la seva estructura compacta per acció del calor. Cal recordar que les proteïnes són fileres d’aminoàcids units i ben empaquetats. La calor desfà aquest empaquetament de manera que resulten més fàcilment atacables pels enzims digestius. El resultat final és que les digestions són més fàcils i que podem obtenir més rendiment dels aliments.

Daniel Closa

1 Comentari

  1. Enric I. Canela

    Cal però tenir present alguns aliments perden algunes propietats en ser cuinats. Per exemple és aconsellable bullir les verdures i hortalisses amb molt poca aigua i si pot ser al vapor per evitar que quedin a l’aigua els micronutrients solubles com són els minerals i algunes vitamines.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.