Museu d’Història Natural de Tolosa de Llenguadoc

15 juny 2016 | basic, Turisme científic

El Mur dels Esquelets és l’espai més celebre del Museu d’Història Natural de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse pels francesos). Es tracta d’un enorme mur de vidre, que separa l’interior de l’exterior del centre i a l’interior del qual hi ha nombrosos esquelets en posicions dinàmiques: des d’un humà cavalcant un cavall a un lleò atacant una gazela. Al Mur hi podem veure ocells,  peixos, foques, goril.les…. Tots els esquelets junts, l’espectacle és impressionant. Convida a comparar i a reflexionar.
El Mur dels esquelets diu molt de la filosofia del Museu d’Història Natural de Tolosa de Llenguadoc. Es tracta d’un centre modern, que dedica uns 3.000 m2 a les seves exposicions permanents, organitzades amb un criteri museogràfic força atractiu.
L’exposició permanent del Centre es basa en cinc grans temes. El primer és la Terra: la formació del planeta, la tectònica de plaques, l’activitat sísmica i volcànica… El segon és la biodiversitat i la seva classificació. Diverses instal·lacions fan èmfasi en l’arbre de la vida filogenètic i en la manera d’organitzar la diversitat vivent.
El  tercer tema és la història evolutiva de la Terra i l’escala del temps. El quart està dedicat a les principals funcions dels essers vius (locomoció, reproducció, alimentació…) I finalment el darrer tema dibuixa el futur tot obrint un debat sobre l’impacte de  l’home en els ecosistemes.
Per explicar tot això, al Museu es poden veure molts animals dissecats o naturalitzats, i també molts ossos, fòssils i esquelets, sense que que hi manqui per exemple l’esquelet d’una balena que ocupa  bona part del sostre d’una sala. Altres mòduls tenen un caràcter més interactiu i afavoreixen la comparació i l’anàlisi entre les peces.
A més hi ha el interessant Jardi Botànic de la Universitat Paul Sabatier, d’uns 5.000 m2.  El centre organitza també tota mena d’activitats i exposicions temporals, val la pena consultar la seva web.
Finalment: si aneu a Tolosa de Llenguadoc, sobretot no deixeu de visitar també La Ciutat de L’Espai , encara que això us porti a romandre un dia més en aquesta -d’altra banda magnífica- ciutat occitana.
David Segarra
 
per a copsar preus, ubicació i horaris, consulteu la web del Museu d’Història Natural de Tolosa de Llenguadoc