Experimenta

Juguem amb la densitat dels líquids

08 agost 2014 | Experimenta, Física, Infantil i Primària

Si ens demanen fer una columna amb cinc objectes sòlids, sembla que no hem de tenir cap problema per aconseguir-ho, sempre i quan es pugui mantenir l’equilibri. Ara bé, i si el què ens proposem és tenir cinc capes de líquids que es puguin diferenciar?
Es ben conegut que l’aigua i l’oli són dos líquids que no lliguen entre ells, és a dir, que no es barregen. El mateix passa amb el cafè irlandès, en el qual el cafè no es barreja amb el whisky. Però seríem capaços de trobar cinc líquids diferents que es disposin un a sobre a l’altre i es mantinguin així?

La Lídia Ochoa, ambientòloga i investigadora del Departament de Didàctiques Específiques de la UdG, ens explica com fer-ho en el següent vídeo, en el que barreja alcohol, oli vegetal, aigua, glicerina i mel. El què determina si un líquid sura sobre un altre o bé a l’inrevés és la densitat. En el text Columna amb cinc capes líquides trobareu explicat amb més detall el fonament científic en que es basa l’experiment.
Una vegada aconseguit el repte de crear una columna amb cinc capes líquides, encara es pot complicar una mica més l’activitat i intentar fer columnes de sis o set capes. Tot és qüestió de jugar amb la densitat dels líquids!

1 Comentari

  1. Isidre Ribot Casadesus

    . MOlt bé

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.