Pregunta

Hi havia númides a Catalunya abans dels romans?

19 desembre 2007 | Arts i Humanitats, Pregunta

Hi havia númides a Catalunya abans dels romans?

El poble preromà que havitava les nostres terres abans de l'arribada dels romans eren els ibers. De fet, ja en el segle VI aC., podem parlar de cultura ibèrica. Aquesta s'extengué amb certs trets diferencials, segons les tribus, des del litoral andalús i llevantí fins a les nostres terres de Catalunya i parcialment vers l'interior.

La civilització ibèrica pot dividir-se en tres fases:

1.- Ibèric antic, entre mitjans del segle VI aC i mitjans del V aC.

2.- Ibèric ple, entre mitjans del segle V aC i principis del segle II aC. (època de la conquesta romana)

3.- Ibèric Final o fase ibero-romana. Des de principis del segle II aC fins a la seva desaparició, engolida en la cultura romana.

Recordeu que a Althiburos hem arribat ja a nivells corresponents al segle VI aC (missatge 10), i fins i tot, segurament, ja debem estar a nivells anteriors en aquests moments, i, per tant, a mida que anem avançant amb la investigació podrem veure els paral·lelismes i diferències evolutives entre ambdues societats indígenes, fins a llur extinció ocasionada per l'entrada dels romans en els seus dominis i per llur aculturació (s'adaptaren als costums o modus vivendi romà).

Penseu, però, que de poblats ibèrics n'hi ha molts excavats o en procés d'excavació, identificats, museïtzats i per tant visitables. Així mateix tenim un ampli coneixement en referència als seus costums, la formació social i respecte a llur arquitectura i demés aspectes materials; tot i que és cert que encara no sabem desxifrar correctament la seva escriptura. De fet en Joan Sanmartí i en Joan Santacana són grans especialistes en la matèria. Però us ha de quedar clar, que l'estudi enfocat als númides tot just l'hem encetat i queda molta feina per fer.

Si voleu saber-ne més d'aquesta fascinant cultura, contemporània dels númides, i sobre la qual, avui dia, ja en tenim molta informació i que, a més, podeu trobar-la al costat de casa vostra, podeu visitar diversos enllaços referents a aquesta temàtica, com ara aquests:

Els Ibers de Catalunya

La ruta dels Ibers

La ciutadella ibèrica de Calafell

El sistema ibèric d'escriptura

 

Materials ibers

En aquesta imatge veiem materials de diverses procedències d'època ibèrica: ceràmica pintada de Terol i Alacant; el tresor de les peces de plata del Castellet de Banyoles (Tivissa, Baix Ebre) i una espasa junt amb una falcata d'Albacete. Prova de la gran dispersió de la cultura ibèrica.

Vols saber-ne més sobre els Ibers? Mira la resposta a la pregunta Hi havia númides a Catalunya abans de l'arribada dels romans?

Escriptura ibèrica

En aquesta imatge veiem una estela funerària dels segles II – I aC. Amb inscripció ibèrica apareguda a Santa Perpètua de la Moguda (Barcelona).

Vols saber-ne més sobre els Ibers? Mira la resposta a la pregunta Hi havia númides a Catalunya abans de l'arribada dels romans?

Poblats ibèrics catalans

Plànolts de diversos poblats ibèrics situats a Benifallet, Calafell, La Moleta del Remei i Santa Coloma de Gramanet.

Vols saber-ne més sobre els Ibers? Mira la resposta a la pregunta Hi havia númides a Catalunya abans de l'arribada dels romans?

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.