Espai Orígens: a la recerca del món Neandertal perdut

04 febrer 2014 | Turisme científic

A Sant Llorenç de Montgai, allà on la plana de Lleida deixa pas als primers contraforts del prepirineu, hi ha una cova amb importants vestigis prehistòrics. Es tracta de l’anomenada Roca dels Bous, i fa 50.000 anys era utilitzada com a refugi temporal per grups de Neandertals que anaven i venien seguint els rius Segre i Noguera Pallaresa. Actualment, un parent proper dels Neandertals, els Homo sapiens, hem condicionat la visita a aquest jaciment amb  pantalles tàctils digitals i diversos recursos i activitats. Tot per saber com vivia uns dels nostres cosins evolutius, que es van extingir fa uns 28.000 anys però amb els que els nostres rebesavis, segons sembla, es van encreuar i que ens han deixat diversos gens en el nostre genoma
L’oferta de descoberta del desaparegut món Neandertal comença a l’anomenat Espai Orígens, situat al quilòmetre 44 de la carretera C-13 o del Doll, que comunica Balaguer amb Tremp.  En aquest Centre es pot gaudir d’informació sobre les diverses activitats i opcions de descoberta de l’entorn, que no són poques: visites autònomes amb iPAD a la Roca dels Bous, visites guiades a la Cova del Tabac, jocs de caça i recol·lecció, nits prehistòriques….
RocadelsBousFoc
El jaciment de la Roca dels Bous es dreça enmig d’un paisatge calcari impressionant. S’ofereixen nombroses activitats, com ara aprendre a fer foc a la manera dels antics.
Potser un dels elements més sorprenents és el conjunt d’activitats que proposen als visitants fabricar eines prehistòriques, participar en activitats de caça simulades (tir amb arc i propulsor) o elaborar ornaments i collars, tot organitzat al voltant del Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai.  Moltes d’aquestes propostes són per a grups. L’altre element que crida l’atenció és la visita a la Roca dels Bous gràcies a pantalles tàctils en una visita guiada interactiva que mostra vídeos, imatges i recursos diversos per tal de comprendre com era la vida neandertal.  També hi ha visites guiades.
Cal tenir present que la Roca dels Bous és un jaciment on un equip d’arqueòlegs de la UAB està excavant les restes prehistòriques. En conseqüència, un dels objectius de l’Espai Orígens és donar a conèixer els mètodes de recerca i excavació que duen a terme els científics.
Neandertals
En síntesi, una interessant proposta de descoberta, relativament propera al Parc Astronòmic Montsec i al Parc del Cretaci d’Isona per arrodonir un cap de setmana de ciència i natura.
Consulteu les dates i horaris d’obertura a la web  Espai Orígens.
David Segarra