Pregunta

Dietes especials

28 maig 2010 | Biologia, Pregunta

M’han detectat colitis ulcerosa. Estic a dieta i medicació durant sis mesos. No puc beure café ni llet, tant sols un làctic al dia, i he de reduir la fibra al màxim. Quins vegetals són pobres en fibra i com els puc ingerir? Quins aliments són rics en calci?

Pregunta proposada per: Montserrat Batiste-Alentorn i Guillén (Viladecans)

En primer lloc, comentar-te que el millor és que ho parlis amb el teu metge. Dit això, els aliments rics en calci que no són làctics són els següents: anxoves i sardines en llauna -de les petites que es mengen amb espina-, fruits secs, soja i altres llegums, tofu, figues seques, llavors de sèsam o bé escopinyes.

Per a reduir la fibra al màxim, el millor és pelar sempre la fruita i les hortalisses i treure les llavors de l’interior. Per exemple, el carbassó és un dels vegetals amb menys fibra, però si a sobre el peles i li treus les llavors ja gairebé no en tindrà. El mateix amb el cogombre. Però repeteixo que qui t’ha de dir quina verdura pots prendre o no és el teu metge.

Una altra manera de treure la fibra dels vegetals és liquar-la, si la vols prendre fresca o triturada, o bé colar-la per un colador xinés, si el que vols és una crema o puré.

Aquí tens dues webs especialitzades en colitis ulcerosa i malaltia de Crohn que pot ser et serveixen:

http://www.accuesp.com/es/preguntasyrespuestas/preguntasnutricion.html

http://www.geteccu.org/index.asp?pagina=pacientes&subpagina=37&c=25

Elena Roura, Fundació Alícia

1 Comentari

  1. Montse

    Gràcies per la resposta. La informació dels links m’ha ajudat.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.