Experimenta

Construïm un submarí d’aire (flotabilitat)

12 desembre 2014 | ESO, Experimenta, Física

 Fabriquem un dimoniet de Descartes per estudiar la flotabilitat i demostrar com funcionen els submarins

 
L’experiment que podeu veure en el vídeo demostra que l’aire, en tenir una densitat menor que l’aigua, sura i ascendeix quan se submergeix. L’experiment és una rèplica feta amb material senzill del clàssic experiment del diablet de Descartes.

 
Dins del tub invertit (construït amb la canyeta) hi ha retingut aire, i per tant roman a la superfície de l’ampolla. L’aigua no hi entra perquè l’aire no pot sortir, està atrapat dins del tub invertit. Del tubet hi pengen tres clips mitjans, de forma que tenen una massa petita per no enfonsar l’estructura, que anomenarem diablet. En apretar l’ampolla, l’aigua entra pel tub invertit, comprimint l’aire de l’interior. El diablet guanya massa i esdevé més dens que l’aigua. Aleshores s’enfonsa.
En deixar de prémer l’ampolla, l’aire s’expandeix i l’aigua de dins del tubet surt d’aquest. Aleshores el diablet torna a ser més lleuger que l’aigua i inicia un moviment d’ascens fins a la superfície.
Aquest mecanisme és similar al que utilitzen els submarins per ascendir o submergir-se en el mar. El submarí disposa d’uns tancs que, quan s’emplenen d’aigua, fan augmentar el pes de la nau i el submarí s’enfonsa. Per pujar, el submarí desallotja l’aigua dels tancs mitjançant aire comprimit, i això fa que els tancs quedin total o parcialment plens d’aire, amb la qual cosa el pes de la nau disminueix i pot ascendir.
Jordi Mazón, professor de Física Aplicada, UPC
 
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.