Pregunta

Com funciona el calendari tibetà?

03 febrer 2009 | Arts i Humanitats, Pregunta

Com funciona el calendari tibetà?

Pregunta proposada per: Laura (Castelldefels)

El calendari tibetà és lunar-solar i això significa que malgrat que els mesos (de 29 o 30 dies) es corresponguin amb les fases lunars (el mes comença sempre amb la lluna nova), s’hi apliquen tot un seguit de correccions al llarg de l’any per tal que l’any tibetà es correspongui aproximadament amb l’any solar. En termes pràctics, això vol dir que l’any nou (“losar” en tibetà) sempre cau aproximadament cap a mitjans-finals de l’hivern astronòmic (entre finals de gener i mitjan març), però mai es correspon amb el mateix dia del calendari solar. Aquest any, per exemple, el dia 1 del primer mes de l’any tibetà (losar) cau en 25 de febrer, mentre que l’any 2010 caurà en un 14 de febrer i al 2011 en un 5 de març.

Les correccions es fa afegint o traient alguns dies del mes i a vegades, fins i tot, afegint un mes sencer. L’any vinent el calendari tibetà tindrà dos mesos número onze (és a dir dos “novembres tibetans”). Cada any el Mentsikhang de Lhasa (Centre de medicina i astrologia) elabora un calendari on també s’hi fan prediccions.

Els animals, els elements i el gènere

Els anys tibetans es caracteritzen per tres paràmetres: animal-element-gènere. Els més importants són els dos primers que combinats forme cicles de seixants anys (rabjung, en tibetà). Com aquest comptatge va començar l’any 1027, ara ens trobem en el “rabjung” dissetè. L’any que començarà el dia 25 de febrer de 2009 serà l’any del bou-terra (sa-lang, en tibetà). Els 12 animals són: llebre, drac, cavall, be, mico, gall, gos, porc, rata, bou i tigre. Els 5 elements són: foc, terra, ferro, aigua i fusta.

El nom dels mesos i dels dies

Els mesos tibetans no tenen cap nom especial, però es designen per un número de l’1 al 12. Els dies de la setmana porten el nom de 7 astres (diumenge-Sol, dilluns-Lluna, dimarts-Mart, dimecres-Mercuri, dijous-Júpiter, divendres-Venus i dissabte-Saturn) d’una manera molt similar a la nostra. Tots els dies de l’any també tenen associat una parella animal-element, que per conèixer-la cal consultar els calendaris tibetans. Així el “losar” d’aquest any serà un dia bou-ferro. El dia 15 del mes tibetà que es correspon amb la lluna plena, està considerat com un jorn de bon auguri i això fa que a ciutats com Lhasa les encenseres cremin sense parar les vint-i-quatre hores del dia.

A quin any estem llavors?

En paral·lel a l’any descrit, els tibetans també tenen un comptatge numèric dels anys. S’inicia l’any 127 a.C. quan la tradició històrica afirma que va arribar al Tibet el seu primer emperador. D’acord amb aquest sistema, el 2009 serà per als tibetans l’any 2.136.

Per cert, en una mostra de resistència pacífica a l’estil del Mahatma Gandhi, aquest any la majoria dels tibetans han decidit no celebrar el “losar”, com a mostra de rebuig a la situació que viu el seu país des de fa cinquanta anys.

En aquest enllaç podràs convertir l’any tibetà al nostre any!

Josep Lluís Alay

 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.