Pregunta

Afecten els cotxes l’escalfament de la Terra?

23 gener 2014 | Biologia, Pregunta

Per què els automòbils tenen implicació en l’escalfament de la Terra? Com es podria evitar?
Pregunta proposada per: Isabel García

 
Resposta:  La implicació dels automòbils amb motor de combustió (benzina o diesel) en l’escalfament de la Terra és degut als gasos que alliberen, principalment al diòxid de carboni.
El motiu és el següent: la calor de la Terra prové dels rajos del sol. Quan arriben a la Terra travessen l’atmosfera, topen contra la superfície terrestre i reboten. Part de la seva energia es queda en forma de calor, però una altra part, en ser rebotada, torna a travessar l’atmosfera i marxa cap a l’espai. Doncs bé, el diòxid de carboni fa que l’atmosfera sigui més opaca als raigs que reboten, no pas als que venen directament del sol. Per tant, part de la calor que hauria de marxar, es queda a l’atmosfera, i per això s’escalfa.
David Bueno i Torrents, professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.
 
Com es podria evitar?
Resposta: L’única manera d’evitar aquest problema seria deixar de fer servir els cotxes (i els camions, motocicletes, avions, etc.).  Això,  ara mateix, és molt poc realista. Però sí que podem plantejar d’altres mesures que bàsicament se centren a disminuir l’emissió de gasos per part dels vehicles: fer servir el menys possible el cotxe, emprar prioritàriament aquells models més eficients i que gasten menys carburant, conduir a la velocitat adequada, maximitzar el nombre de passatgers per vehicle, potenciar els sistemes de transport públic com a alternativa…
Es tracta, en definitiva de reduir tant com sigui possible les emissions dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle.  Hem de saber, però, que a nivell global aquest objectiu no s’està aconseguint i les emissions degudes al transport de cotxes i d’altres vehicles segueixen augmentant en el conjunt del món.
Per comprendre millor l’abast del problema et recomanem aquest article de l’expert de la UB Carles Gràcia.
David Segarra, biòleg, coordinador de Recerca en Acció

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.