Diari de recerca

10: Tailàndia: abastint d’aigua potable els ‘gitanos del mar’

13 març 2014 | Diari de recerca

A l’illa de Kho Lao Nok s’ha construït un dispositiu per a aprofitar les aigües grises i recollir l’aigua de pluja.

 
Al sud de Tailàndia hi viu la societat Mo Ken, també anomenats “gitanos del mar”. Es tracta d’una minoria social afectada pel Tsunami l’any 2004 i que, a més, no té nacionalitat tailandesa i parla una llengua diferent. No tenen recursos econòmics, viuen en condicions precàries, i en conseqüència els manca la sanitat, l’educació, l’aigua potable i una xarxa de sanejament.
En aquest marc, dos estudiants de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona, Marta Casadevall i Marta Miranda, van dur a terme l’any 2010 una actuació per a millorar l’abastiment d’aigua. A banda de la UPC també hi va participar la Human Development Foundation, de Bangkok.
A causa de la problemàtica sanitària de la població de Koh Lao Nok era necessari desenvolupar urgentment un pla per obtenir aigua potable per beure i cuinar. Koh Lao Nok no disposa d’electricitat, aigua potable ni xarxa de sanejament, i per això el projecte es va adaptar als materials i recursos actuals de l’illa.
La situació de partida era prou complicada: l’aigua subterrània de la província està contaminada amb fongs i altres minerals durs. Actualment la població de l’illa pateix desnutrició, paràsits, problemes gàstrics, mala hidratació, pedres al ronyó, etc.
Aprofitament de les aigües grises i les aigües pluvials. El projecte de la Marta Casadevall i la Marta Miranda es va centrar en avaluar les diferents alternatives de millora a la situació actual d’accés a l’aigua a l’illa, que actualment és a través de l’ús d’un sol pou. Hi ha un altre pou, però es troba inutilitzat degut a la brutícia acumulada. A partir de l’estudi, s’ha dut a terme un aprofitament de les aigües grises a través d’unes canalitzacions i un dipòsit. També s’ha construït tota la instal·lació d’un dipòsit per recollir aigua de pluja i s’ha realitzat la neteja i regeneració del pou inutilitzat.
DiapoY
El cost total de les actuacions ha estat de 1.900 € finançat pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament, CCD-UPC i Arquitectes Tècnics sense fronteres, ATSF.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.