• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciMissatge 11: Experiències d’un conductor de ...
Tornar

Missatge 11: Experiències d’un conductor de 4×4 a Islàndia

9 novembre, 2010

Vaig ser escollit per decisió unànime com el conductor del 4×4 durant l’expedició a Islàndia. Potser us sembli una feina fàcil…

De tot l’equip de científics que vam formar part en l’expedició a Islàndia (pel motiu que ja coneixeu i que va tenir en tensió a mig Europa), vaig ser elegit per decisió unànime per ser el conductor del 4 x 4 durant els dies que va durar la campanya.

Començaré per les meves primeres sensacions (sense tenir en compte el fet de ser en un país nou que no era dins dels meus projectes futurs de poder visitar). Des del moment que inicies una ruta per carretera ja sents un grau de responsabilitat cap als col·legues que formen l’equip. Després, penses que vas en direcció a un volcà en erupció, sense saber quines condicions trobaràs a mesura que t’hi vagis apropant. En el meu cas em va entrar un calfred per dins del cos. 

Veuria en viu i en directe la meva primera erupció volcànica

A dia d’avui encara em costa explicar amb paraules aquest primer encontre amb el volcà Eyjafjalla, però si haig de dir alguna cosa breu seria…Tan de bo pogués retrocedir en el temps per tornar a gaudir d’aquella experiència!

De tota aquella setmana que vam estar reconeixent i mostrejant la zona, hi va haver concretament un dia que, per a mi, va ser el més complicat i preocupant de tots com a conductor. El volcà es va reactivar i va expulsar més quantitat de cendra volcànica, que va començar a cobrir el cel com un mantell fosc. A poc a poc es va dispersar cobrint cada vegada més superfície en direcció als vents predominants. Just aquell dia anàvem per carretera en aquesta direcció i ja a la llunyania vaig començar a patir.

El tram per on circulàvem estava desapareixent, enmig del núvol de cendra

Gairebé semblava un obstacle. Just abans de travessar aquest mur (realment ho semblava!) que delimitava la part afectada pel núvol de cendres, vaig perdre completament la visibilitat. Quasi no podia ni veure les línies de la carretera. Encara menys els cotxes que venien en direcció contrària. Només sentia que s’anaven apropant, però quan els veies ja estaven passant pel teu costat. I tot això amb l’afegit que la carretera estava més relliscosa per la capa de cendra que l’anava cobrint.

En tota la meva vida no havia estat mai tan alerta com a conductor

Encara que el tram fos en línia recta. Vaig arribar al punt de sentir-me superat i vaig pensar en la possibilitat de parar. Però al mateix temps pensava que no podia fer-ho. Potser vindria algú per darrere que no ens veiés i podria provocar un accident.

Així que vaig prendre la decisió de continuar

Això sí, amb els nervis a flor de pell i encara més preocupat per la resta de companys. No s’escoltava ni una mosca dins del vehicle, només sonava un CD de Dire Straits de fons.

Finalment vam travessar el núvol de cendra i vam tornar a la normalitat.
Vam mostrejar la zona, i en acabar es clar, s’havia de tornar. Això implicava travessar novament el núvol de cendra…

Una altra vegada van començar a pujar les meves pulsacions

I com que a la vida moltes de les coses no vénen soles, va començar a caure una pluja molt lleugera, gairebé imperceptible. Però prou com per empitjorar encara més la visibilitat a través del parabrisa, ja que s’anava formant una espècie de pasta cada vegada més opaca i enganxosa sobre el vidre.

En veure que la visibilitat cada vegada anava empitjorant més, se’m va ocórrer la brillant idea de passar el neteja parabrises amb aigua. Va ser el pitjor que podia fer. La primera passada em va deixar completament sense visibilitat, fet que em va obligar a reaccionar ràpidament. Vaig treure el cap per la finestreta i em vaig apartar a la vorera, que semblava bastant segura. Allà vaig poder netejar manualment el parabrisa. Em va quedar clar que en una situació així no tornaria a activar el netaja parabrisa mai més.

Malgrat això, finalment vam arribar a la nostre destí, sense gaires més problemes. Com veieu, a vegades una simple ruta per anar a agafar mostres es pot complicar més del que pugui semblar a priori.

Alejandro Rodríguez González

 

El poble de Vik sota el núvol de cendra
Senyal amb cendra
Cotxe cobert de cendra volcànica
Columna eruptiva

Columna eruptiva on s’observa  que en general no és molt vigorosa (poc vertical i per tant poc alta). La part més blanca és vapor d’aigua, que coexisteix amb els piroclasts.

Etiquetes: Geologia, Històries de volcans

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Francisco José Pérez Torrado

Agustín Hernández

Guillem Gisbert Pinto

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Missatge13: últim missatge, des de l’Argentina

Missatge 12: Islàndia, i ara què toca?

Missatge 11: Experiències d’un conductor de 4×4 a Islàndia

Missatge 10: Diari d’una erupció

Missatge 9: Islàndia, terra de glaç, foc i víkings

Missatge 8: Parada al “Nou Camp”…

Missatge 7: Ens apropem al volcà San Miguel en estat ‘unrest’

Missatge 6: Més, des de El Salvador

Missatge 5: La caldera d’Ilopango

Missatge 4: Viatgem a El Salvador

Missatge 3: El món dels magmes

Missatge 2: Els volcans, una evidència de que la Terra és viva i encara s’està refredant

Missatge 1: Un any de ‘Festa Major’ pels qui estudiem volcans

Piulades recents

  • 🎨Ajudem a emplenar les xarxes amb dibuixos de 👩‍🔬científiques! Participa en el concurs de @icmabCSIC! 👇 https://t.co/YZlpECZfDY
  • 📣Es posa en marxa a l'Hospitalet el programa #PetitsTalentsCientífics per fomentar l’interès per les #ciències entr… https://t.co/0Dlpgobl79
  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar