Notícies

Sant Jordi 2024: 7 llibres de divulgació científica en català

23 abril 2024 | Notícies

Aquest Sant Jordi 2024 us recomanem un seguit de llibres de divulgació científica en català. A més, per primera vegada, estam molt contents de poder-vos mostrar un llibre que s’ha realitzat gràcies a la Convocatòria d’Ajuts Oró a la Cultura Científica en Català de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Entre els llibres recomanats, trobareu també biografies produïdes per l’FCRI, llibres per a joves i llibres de dones i ciència per a públic infantil.

Llibres Convocatòria Joan Oró

Les aventures de la Bio i la Medi

Martí Gironell i Pilarín Bayés

La Bio i la Medi són germanes bessones molt curioses. Els encanta saber com funcionen i de què estan fets tots els elements que ens envolten, des d’aparells com telèfons i televisors fins a les plantes i els animals. Però un bon dia la Bio es posa malalta i les dues s’adonen que no saben com funciona el cos humà! Per ajudar la seva germana, la Medi pren una poció per fer-se petita i entrar dins el seu cos per saber què va malament… Allà coneixerà en Mon, un agent del sistema immunitari que li ensenyarà tots els racons i secrets del cos humà, i junts buscaran la manera de combatre els malvats virus que han atacat la Bio. 

Convocatòria Joan Oró 2023

Més informació i vídeos divulgatius que acompanyen el llibre.

Biografies FCRI

Col·lecció Biografies FCRI: Maria Assumpció Català i Poch

Lluís Reales

Maria Assumpció Català i Poch (Barcelona 1925 – Barcelona 2009) va ser la primera dona que va exercir com a astrònoma professional a la Universitat espanyola. Es va llicenciar l’any 1953 a la Secció de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona. Va combinar la seva tasca a la Universitat amb la de professora titular de matemàtiques a secundària. En aquest període va començar a treballar en l’observació diària de taques i protuberàncies solars des de l’Observatori de la Càtedra d’Astronomia de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb l’Observatorio Astronómico Nacional, dins de l’Any Geofísic Internacional. L’any 1971 defensà la seva tesi doctoral sobre el moviment de les estrelles del disc de la Via Làctia, i el 1974 guanyà les oposicions a la Universitat de Barcelona.  

Descarrega’t gratuïtament el llibre.

Col·lecció Biografies FCRI: Joan Oró

Lluís Reales

El llibre «Joan Oró, el científic de la vida» ens convida a conèixer la història i les investigacions d’una de les personalitats més destacades en l’estudi sobre l’origen de la vida. En plena època franquista, Joan Oró va emigrar de Lleida als Estats Units, on va iniciar un intens treball de recerca per completar les teories de Darwin i trobar respostes a les preguntes fonamentals: qui som i d’on venim. Convertit en un bioquímic rellevant, va treballar a la NASA i va participar en l’arribada del primer home a la Lluna i en les exploracions del planeta Mart. Les seves aportacions van ser crucials per evitar que l’agència espacial nord-americana cometés errors que haurien fet història.

Descarrega’t gratuïtament el llibre.

Llibres per a joves (i/o escrita per joves!)

La porta dels tres panys (trilogia)

Sónia Fernández-Vidal

La trilogia de La Porta dels tres panys està cridada a ser un clàssic de ficció per les ments més curioses.Aquestes tres novel·les expliquen la física quàntica de manera divertida i comprensible, una aventura quàntica de la qual ja han gaudit més de 250.000 lectors de totes las edats. Després de rebre un misteriós missatge, en Niko recorre un nou camí per anar a l’institut i descobreix una casa que no havia vist mai abans. La resolució d’un enigma li permet entrar en el que resultarà ser un estrany lloc on neixen universos, hi ha un gat que apareix i desapareix, i és possible teletransportar-se.

Per què els elefants no tenen càncer?

Neurones Fregides

Quin és l’origen de les espècies? Com ens orientem a l’espai? Podríem nadar en una piscina de mel? Per què el càncer no afecta igual a totes les espècies? El nostre entorn és ple de fenòmens que amaguen grans incògnites. La ciència ens permet entendre el món on vivim i interpretar els canvis que vindran. Us animeu a disseccionar-la?

Els autors d’aquest llibre, tots ells membres de la plataforma Neurones Fregides, provenen de branques científiques diverses i demostren en aquestes pàgines com la ciència està interconnectada, talment una xarxa neuronal. Amb un to divulgatiu i proper, responen preguntes que sempre ens hem fet sobre tot el que ens envolta i ens acosten la ciència com mai ens l’han explicada.

Dones i ciència (infantil)

Dones negres en la ciència

Zinthia Álvarez Palomino

Podries esmentar el nom d’una científica negra? No et preocupis si t’ha costat o, simplement, no se t’ha acudit cap nom. Segons l’autora del llibre, un any abans de la publicació d’aquest llibre, ella tampoc hagués estat capaç d’esmentar el nom d’una científica negra. Per això va decidir reunir en aquest llibre 12 microbiografies il·lustrades de dones afrodescendents que van fer història en la ciència i van canviar el món amb les seves aportacions. Dones que han revolucionat la història gràcies a la seva determinació, esforç i valentia, però que encara avui són desconegudes per a una immensa majoria de persones.
Obre bé els ulls i estigues atent/a a cadascuna de les històries que trobaràs a l’interior d’aquest llibre, perquè hi descobriràs astronautes, químiques prodigis, enginyeres aeroespacials, psicofisiòlogues i fins i tot inventores.

Inventores i els seus invents

Aitziber López, Luciano Lozano

T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones: noies que, com tu, volien millorar el món. És impossible parlar de tots els invents i de totes les inventores, però aquí te n’oferim una selecció bonica i divertida. Apropa-t’hi i capbussa’t en el món del progrés! Ja en sabem molt, de tot el que han fet Ells, i ara ens toca parlar d’Elles.