Notícies | Totes les àrees

5 petits i sorprenents museus per visitar

14 maig 2022 | Notícies, Totes les àrees

Amb motiu del Dia Mundial dels Museus, des de Recerca en Acció us proposem 5 museus molt curiosos i amb molt de valor que no us deixaran indiferents.

Us hem recomanat aquests museus perquè, malgrat ser petits i poc coneguts, tenen molta història al seu darrere que val la pena conèixer. A més a més, tots ells ofereixen un ampli ventall d’activitats i recursos educatius dinàmics i creatius per tal de complementar el currículum educatiu.

Museu de les Mines de Cercs, un viatge al cor de la terra

Localitat: Cercs (Berguedà)

El Museu de les Mines de Cercs és un centre d’interpretació que vol donar a conèixer la relació entre el carbó, l’entorn geològic i paisatgístic de l’Alt Berguedà.

El museu, a part d’incloure una exposició permanent sobre el carbó i l’explotació minera, ofereix una visita guiada a l’interior de les Mines. És una visita única i excepcional que no deixarà indiferents a les persones visitants. La visita està dissenyada per baixar fins a l’interior de les mines en vagoneta i conèixer les dures condicions de treball que tenien els treballadors.

El Museu ofereix tot un conjunt d’activitats per tots els nivells educatius, des d’infantil fins a batxillerat. L’eix conductor de les activitats són història social i tècnica de la industrialització i el patrimoni paleontològic i la transformació paisatgística de l’Alt Berguedà.

Per a més informació, consulteu la seva pàgina web fent clic a la imatge.

Centre d’interpretació Dinosaures Fumanya, retorna al passat

Localitat: Fígols (Berguedà)

El centre d’interpretació Dinosaures Fumanya sotmet al visitant al passat a través de l’impressionat jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.

El centre vol donar a conèixer la directa relació entre els dinosaures, el carbó i els Pirineus. Els dinosaures van desaparèixer fa 65 milions d’anys, al final del cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial.

Per posar en pràctica els coneixements apresos a l’alumnat, el centre ofereix una activitat manipulativa en la qual l’alumnat aprendrà a rastrejar i identificar antigues petjades dels dinosaures i titanosaures.

Per a més informació, consulta la seva pàgina web fent clic a la imatge.

Terracotta Museu de Ceràmica, ciència i art dos mons units

Localitat: Bisbal de l’Emporda (Baix Empordà)

El Terracottta Museu de la terrissa i ceràmica és un museu excepcional que vol difondre el patrimoni científic, tècnic i industrial de la terrissa i ceràmica bisbalenca i donar a conèixer el seu procés d’industrialització.

El museu permet a l’alumnat endinsar-se i conèixer el fascinant món de la ceràmica a través d’una exposició permanent formada per objectes ceràmics, eines i estris relacionats amb la seva producció.

El museu ofereix per a tots els nivells educatius un gran ventall d’activitats educatives, des de visites dinàmiques, tallers experimentals  fins a demostracions en viu per conèixer l’ofici del ceramista. Les propostes, totes basades en l’aprenentatge mitjançant l’observació i la descoberta, permeten a l’alumnat introduir-se al món de la ceràmica.

Per a més informació, consulta la seva pàgina web fent clic a la imatge.

Museu Molí Paperer de Capellades, aprendre a fer paper

Localitat: Capellades (Anoia)

El Museu Molí Paperer de Capellades, situat en un antic molí paperer del segle XVIII, alberga una exposició permanent sobre el paper i els sistemes d’impressió formada per una gran col·lecció d’eines, maquinària, caràtules i tampons de fusta i papers, que van del segle XIV al XX.

El museu ofereix un ampli ventall de propostes educatives per a tots els nivells escolars. A més, d’oferir una visita guiada a l’exposició permanent sobre el paper i la seva història, i una visita al soterrani, que disposa de tot l’utillatge per a fer paper, on es podrà veure in situ el treball dels artesans fent paper. També podran gaudir de diferents tallers pràctics com un taller d’impressió amb la tècnica japonesa gyotaku, d’elaboració d’un full de paper fet a mà en blanc o en color; o d’anàlisi de fibres papereres.

Per a més informació, consulta la seva pàgina web fent clic a la imatge.

El Museu del Suro de Palafrugell, descobrint els diferents usos del suro

Localitat: Palafrugell (Baix Empordà)

El Museu del Suro ubicat en una antiga fàbrica surera és una institució molt rellevant a les nostres terres. El museu posa en valor la importància del suro a Catalunya com a configurador d’un  paisatge, una indústria, unes formes de vida i una identitat comunes.

El museu ofereix una exposició permanent, anomenada Cork in progress. Aquesta exposició permet conèixer les característiques del material, el procés de transformació del suro i la història de la indústria. A més, també hi allotja exposicions temporals que van canviant cada poc temps.

Per als centres educatius, el museu ha dissenyat un recull de recurs educatius per totes les edats, des d’infantil fins a cicles formatius. L’objectiu de les dinàmiques és oferir al professorat recursos per desenvolupar, ampliar i reforçar de forma pràctica les diferents temàtiques que es tracten a l’aula (medi natural, ciències socials, àmbit de llengües i literatura, cultura clàssica, entre altres).

Per a més informació, consulta la seva pàgina web fent clic a la imatge.