Notícies | Totes les àrees

Regala llibres de ciència per Sant Jordi

21 abril 2009 | Notícies, Totes les àrees

Un any més, us suggerim alguns llibres en català que parlen de ciència i que constitueixen una proposta original per a celebrar Sant Jordi.

1.- L'origen de les espècies (Charles Darwin, Edicions 62). Publicat el 1859, aquest és un dels llibres més importants de la història de la ciència i del pensament. Un clàssic que conserva tota la seva vigència. Traduït al català per Santiago i Constança Albertí

2.- 100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt (Daniel Closa, Cossetània Edicions). Amb un llenguatge molt accessible i llegidor, aquest llibre examina 100 temes d'interès científic, des de l'ordinador quàntic a l'origen de l'univers. L'autor investiga a l'IDIBAPS i es autor del popular blog de ciència El Centpeus

3.- Els exèrcits de Jaume I el conqueridor  (F. Xavier Hernàndez, Francesc Riart i Xavier Rubio, Dux Editorial) Quines armes i quins uniformes portaven els guerrers de Jaume I? Com eren els seus costums, les seves tàctiques de guerra? Aquest apassionant llibre, generosament il·lustrat, aconsegueix fer-nos recular 800 anys en el temps.

4.-  Conèixer els ocells (Jaume Sañé, Cossetània edicions). Aquest llibre constitueix una molt bona introducció al món de la ornitologia. L'obra explica com reconèixer les diverses espècies d'aus, exposa detalls interessants de la seva biologia i detalla com  atreure'ls al jardí de casa.

5.- Blat, metall, cabdils. Catalunya del neolític a la iberització (Josep Bosch i Joan Santacana, editorial Dalmau). Il·lustrat amb extraordinàries recreacions visuals, aquest llibre explica com era el nostre país al neolític i a l'època ibera. El llibre recula uns 7.000 anys per analitzar les formes d'explotació del paisatge i d'organització social de l'època. 

6.- Les fosses de la memòria (Neus Sallés i Josep Maria López, Rúbrica Editorial) Els autors es plantegen en aquest llibre un assaig serenament raonat i molt documentat sobre la importància que, actualment, té la memòria història.

7.- Els nostres naturalistes ( Josep M. Camarasa, Jesús I. Català, editorial Mètode). Llibre editat per la revista Mètode, ha estat guardonat amb el prestigiós Premi Crítica Serra d'Or dins de l'apartat de Recerca. És una obra en dos volums que tracta en profunditat la nostra història natural, des dels inicis d'aquesta disciplina fins a l'actualitat

8.- Ciència a dos euros ( Dani Jiménez Albiac, Ara llibres). El físic Dani Jiménez ens ofereix una nova entrega d'experiments senzills, curiosos i divertits sobre temes que a vegades semblen simples tafaneries, però que no ho són gens.

9.- Inventat en català (Maria Josep Picó, Editorial Mina). Un interessant recorregut per moltes de les innovacions que han sorgit de científics catalans, des del telègraf elèctric al submarí.

10.- Lèxic científic gastronòmic (Alícia & elBullitaller, Planeta) Aquest peculiar llibre és una mena de diccionari il·lustrat que ens dóna una definició científica de tots els elements que intervenen en la cuina, incloent-hi productes, elements químics, estris i tècniques. Amb l'aval de la Fundació Alícia

11.- Immortals, sans i perfectes (Salvador Macip, Edicions 62). Una obra excel·lent per a comprendre el mecanisme genètic i biològic que hi ha darrera moltes malalties, com ara el càncer, i les possibilitats terapèutiques que la biomedecina planteja de cara al futur.

Encara no has trobat el llibre científic que et fa el pes? Consulta aquí més propostes.