Minecraft: Videojocs i Educació

24 febrer 2022 | (Vídeo)jocs, Batxillerat i FP, ESO, Infantil i Primària, Totes les àrees

Mincecraft: Videojocs i Educació formen part d’un projecte que, amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, pretén acostar l’ús dels videojocs comercials a l’educació en el marc de la cultura catalana.

Objectius principals

  1. Acostar els videojocs als professors i docents ensenyant-los a jugar, a conèixer l’ecosistema dels videojocs i a destriar quins són els més útils per a implementar projectes educatius.
  2. Aportar la informació i els recursos necessaris per a la creació de dinàmiques educatives pròpies, personalitzades i adaptades a les necessitats particulars de cada centre, grup o entorn educatiu.

Per què utilitzar Minecraft?

Minecraft és el videojoc protagonista d’aquest projecte perquè és el videojoc comercial educatiu per excel·lència. Tant la seva constitució tècnica, com les mecàniques de joc que incorpora, estan pensades per a donar al jugador/usuari, la màxima llibertat creativa possible. Això fa que, tant des del punt de vista del contingut ingame, és a dir quan estem jugant o realitzant una activitat educativa, com des del punt de vista de la modificació tècnica i gràfica, Minecraft ens ofereix eines i possibilitats per a manipular de forma extensiva el funcionament i el contingut del joc.

En el projecte Minecraft: educació i videojocs s’han creat 3 sèries adreçades al professorat perquè es familiaritzin amb el programa i el puguin utilitzar a l’aula.

Sèrie 1: Minecraft Tècnic

En aquesta sèrie presentem diferents conceptes tècnics associats al joc, i que són molt útils per a poder-lo usar en diferents projectes educatius. Aquesta sèrie permetrà començar a utilitzar el Minecraft, ja que s’afronten diferents reptes tècnics associats al joc, des de la instal·lació i configuració bàsica d’un servidor comú, fins a la modificació de determinats apartats del joc que requereixen una intervenció més tècnica.

En el següent enllaç trobareu un conjunt de vídeos que expliquen com descarregar i instal·lar el joc així com el seu funcionament explicat pas per pas sobre com descarregar i instal·lar el joc fins al seu funcionament. El primer pas necessari per a poder-hi treballar.

Sèrie 2: Minecraft per a profes

En aquesta sèrie del canal es presenta un tutorial extens, pas per pas, per aprendre a jugar al Minecraft. Aquest és el primer pas imprescindible per a ser capaços de desenvolupar activitats i projectes educatius amb aquest videojoc tan popular que és Minecraft.

Sèrie 3: Minecraft “La Comarca”

La Comarca és la tercera sèrie del canal en què s’ofereix un acostament més avançat a la construcció amb el Minecraft. En aquesta sèrie empren el repte de construir una comarca, amb diferents pobles i viles, cadascun amb les seves particularitats i un sistema de connexió i desplaçament entre els diferents nuclis de la sèrie. Aquesta sèrie pretén deixar de banda els factors més bàsics i utilitzar el joc des d’un punt de vista més realista, tal com ho faria un jugador estàndard. Es recorrerà la història del Minecraft, les diferents dimensions que ens ofereix i tots els aspectes més avançats.

Activitats Educatives

Si després de veure els tutorials us heu quedat amb les ganes de fer alguna pràctica amb l’alumnat, la secció següent trobareu una sèrie d’activitats educatives per utilitzar-les a l’aula!

Informació general: Trobareu recollits els vídeos de les 3 sèries en el canal del YouTube Minecraft: Videojocs i educació