Per Sant Jordi, 5 llibres d’experiments i problemes matemàtics per fer al laboratori o a l’aula

20 abril 2022 | Batxillerat i FP, ESO, Infantil i Primària, Material didàctic

Com marca la tradició, per Sant Jordi els carrers es guarneixen de llibres i roses. Des de Recerca en Acció volem apropar la ciència a les escoles i per això us hem preparat un recull de cinc llibres d’experiments científics o problemes matemàtics en català. Tots els experiments o problemes que hi ha recollits en aquests llibres estan pensats per poder-los dur a terme tant al laboratori com a l’aula amb els més petits i amb els més grans utilitzant materials d’ús quotidià i econòmics i forma segura.

Per cert, si després de consultar-los t’has quedat amb ganes de fer més experiments entra a la secció Experimenta! Allà trobareu centenars d’experiments fets per l’alumnat i que els podreu traslladar a les vostres classes!

1. Problemates: Recull de problemes matemàtics per a totes les edats

Editorial: Graó

Nivell educatiu: infantil, primària, secundària i batxillerat

Explicació: el llibre pretén trencar amb els estereotips que les matemàtiques només són operacions i fórmules molt complicades d’entendre.  El llibre endinsa tant a petits com a grans a resoldre problemes matemàtics i enigmes amb un toc de diversió tot treballant l’agilitat mental.

2. Col·lecció: Petits talents científics

Nivell educatiu: Infantil i Primària

Explicació: Petits Talents Científics és un programa d’actualització científica que vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències per part de l’alumnat d’educació infantil i primària. Actualment, la col·lecció de Petits Talents Científics consta de 4 llibres.

Organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i EduCaixa- Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració de Lab 0_6 d’educació infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC), Explora 0-6 del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), i FPCEE Blanquerna (Universitat Ramon Llull).

Consulta’ls i descarrega’ls els 4 llibres: https://llibrespetitstalents.fundaciorecerca.cat/

Llibre 1: Investiguem la matèria

En aquest llibre s’apleguen algunes idees clau sobre la matèria, es fan propostes d’aprenentatge, es revisen les idees dels infants i es suggereixen experiments, de manera que cada mestre trobi referents que pugui utilitzar per construir les seves pròpies propostes docents. També s’ofereix una seqüenciació de continguts per als diferents nivells educatius.

Llibre 2: Investiguem com funciona el cos humà

En aquest llibre s’apleguen els continguts i les propostes de treball pràctic al voltant del funcionament del cos humà. Els mestres de primària hi trobaran orientacions didàctiques per treballar aquesta temàtica: des d’un plantejament general sobre com abordar la recerca del propi cos per part dels alumnes, a propostes concretes de treball per a un seguit de sistemes específics (els nutrients, la respiració, la informació).

Llibre 3: Investiguem els fenòmens astronòmics

En aquest llibre s’apleguen els continguts i les propostes de treball pràctic sobre l’estudi dels fenòmens astronòmics. Els i les mestres de primària hi trobaran orientacions didàctiques per treballar aquesta temàtica: des de la informació científica bàsica per presentar aquest tema a l’alumnat, fins a propostes concretes de treball per tractar aspectes clau sobre l’estudi de la Terra; la Lluna, el seu satèl·lit i el Sol (els moviments que fan cadascun, com s’interrelacionen aquests moviments i els fenòmens que provoquen: les estacions, la durada del dia i la nit, els eclipsis, les fases de la Lluna, les marees…).

Llibre 4: Investiguem les relacions entre els éssers vius

En aquest llibre s’apleguen els continguts i les propostes de treball pràctic sobre l’estudi de les interaccions entre els éssers vius. Els i les mestres de primària hi trobaran orientacions didàctiques per treballar aquesta temàtica: des de la informació científica bàsica per presentar aquest tema a l’alumnat, fins a propostes concretes de treball per investigar aspectes clau de les interaccions entre els éssers vius en un ecosistema, del procés de descomposició de la matèria i les seves implicacions en el cicle de la matèria en un ecosistema, del concepte d’hàbitat, de les adaptacions dels éssers vius al medi i del comportament dels animals.

3. Química a infantil i primària: una nova mirada

Editorial: Graó

Nivell educatiu: Infantil i Primària

Explicació: un llibre molt original per introduir a l’alumnat conceptes químics. Aquest llibre vol demostrar als estudiants que la química està a tot arreu i ho fa a partir d’experiències quotidianes com la festa de la castanyada, dels caramels, del most, del pa, dels gelats entre altres productes dels dia a dia. El llibre és fruit del recull d’experiències de diferents escoles d’educació infantil i primària que han portat a terme amb el seu alumnat, amb la finalitat de trencar el mite que la química és complexa i que es pot ensenyar des de les primeres etapes escolars.

4. Química al laboratori. Pràctiques a la carta

Editorial: Kit-Book Servicios Editoriales

Nivell educatiu: secundària

Un llibre molt complet on es recullen 20 pràctiques de química per realitzar amb els estudiants de secundària. Cada pràctica, a part d’indicar el material i reactius necessaris i els passos per a seguir a l’hora de fer les pràctiques, comença amb una breu i senzilla introducció sobre les normes de seguretat, com tractar els residus generats i les bones pràctiques de treball al laboratori. A més a més, conté un exemple de com fer una llibreta de pràctiques de laboratori, d’aquesta forma l’alumnat podrà anotar totes les observacions que faci durant l’experiment de forma correcta i ordenada.

Descarrega el PDF fent clic a la imatge:

5. La maleta de la ciència: 60 experiments d’aire i aigua i centenars de recursos per a tothom

Editorial: Graó

Nivell educatiu: infantil, primària i secundària

El llibre recull 60 pràctiques experimentals sobre aire i aigua presentades de forma original, engrescadora, fàcils de seguir i d’entendre. Totes les pràctiques estan pensades perquè es puguin dur a terme en qualsevol lloc i de forma segura, ja que utilitzen un material senzill i a l’abast de tothom.