Treballa a l'aula els 10 tipus de desinformació utilitzats a les xarxes socials

20 abril 2021 | Batxillerat i FP, Destacat, ESO, Material didàctic, Tecnologia i enginyeria, Vídeos (conferències, xerrades, tallers...)

Pseudociència, contingut manipulat, teories de la conspiració, boles, pescaclics… són alguns exemples de desinformació que es poden trobar a internet. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, en el marc dels projectes europeus CheckorCheat i Path2Integrity, finançats per la Comissió Europea, ha desenvolupat un seguit de recursos educatius per aprendre a detectar els deu tipus de desinformació més freqüents a les xarxes socials.


El primer dels recursos és un material informatiu destinat al professorat de secundària. S’hi presenten nocions sobre cada un dels tipus de desinformació escollits amb l’objectiu que els docents s’hi familiaritzin. S’hi inclou el grau d’engany, el principi de funcionament, exemples, mètodes de comprovació i altra informació rellevant.

porta fake news
Fes clic per descarregar-te el document

El segon és una postal, per a tots els públics, on es pot trobar, de manera resumida, pistes per detectar notícies falses i com diferenciar entre fets, opinions, rumors i especulacions.

Fes clic per descarregar-te la postal

 

Finalment, el tercer recurs consisteix en un conjunt de 10 vídeos dirigits a adolescents, en els quals s’explica, de forma molt visual, amb exemples reals i utilitzant un llenguatge per a joves, els diferents tipus de desinformació.

No et deixis enganyar. Aprèn a detectar notícies falses!