Astors (Falcó perdiguer) al Parc del Garraf

09 març 2022 | Animals, Biologia

L’Astor o el Falcó perdiguer (Accipiter gentilis) és una espècie d’ocell de rapinya semblant a l’esparver i molt emprat en falconeria.

El mascle fa entre 49-57 cm de llargada i entre 93-105 cm amb les ales obertes i un pes d’uns 700 g en edat adulta. La femella, a diferència del mascle és una mica més gran, fa uns 58-64 cm de llargària i entre 108-127 cm amb les ales obertes i amb un pes d’uns 1,10 kg en edat adulta. Tenen el cap petit i el bec fort i encorbat. Les potes són fermes dotades amb urpes potents. Les ales són curtes i arrodonides i la cua llarga. El seu dors és de color fosc mentre que el ventre és blanquinós amb petites franges transversals fosques, brunes.[1]

A Catalunya, l’astor es troba en quasi tota mena de bosc fins i tot en els més frondosos, on no té cap dificultat per circular a gran velocitat. Tot això prefereix les pinedes madures fins a uns 2000 m d’altitud.[12]

En següent vídeo divulgatiu es resumeix el seguiment de dues parelles d’astors al Parc del Garraf durant el 2021. El vídeo té com a objectiu donar a conèixer els aspectes més destacables de la vida d’aquestes parelles de rapinyaires (reproducció, alimentació i comportament). En l’article “Un nou vídeo mostra el seguiment de dues parelles d’astors al Parc del Garraf durant el 2021” trobareu més informació sobre el vídeo.

En el canal de YouTube Astors del Massís del Garraf trobaràs més vídeos divulgatius que recullen diversos aspectes de la vida d’aquestes aus.

Construeix la teva pròpia caixa niu

T’agraden els ocells i voldries posar una webcam a una caixa niu? T’apassiona el bricolatge i t’atreviries a construir la teva pròpia caixa niu? Sí és així, et recomanem que visualitzis aquest parell de vídeos:

Ets docent i voldries portar a l’aula aquestes experiències? No et perdis els recursos que us ofereix el projecte Bird Brother:

  1. Guia per al professorat
  2. Guia per a l’alumne
  3. Com construir una caixa niu: Guia escrita i vídeo tutorial
  4. Com construir una menjadora: Guia escrita i vídeo de suport
  5. Com instal·lar-hi una webcam: Guia escrita i vídeo de suport
  6. Guia dels Treballs i Investigacions que es poden dur a terme
  7. Guia per identificar els ocells més comuns

Referències

[1] Wikipedia: Astor comú

[2] Estudi de la població de l’astor al Principat de Catalunya