Àguila calçada al Parc Natural dels Ports

19 octubre 2021 | Animals, Biologia

L’ àguila calçada (Hieraaetus pennatus) és un rapinyaire forestal de mida mitjana, amb una envergadura de 120 cm. El seu plomatge pot ser de dos tipus: fosc i pàl·lid, tot i que més rarament trobem alguns individus amb una variant de plomatge de tonalitat intermèdia. Els joves s’assemblen als adults però amb tons més vermellosos al cap i a les parts superiors. 

L’àliga al Parc Natural dels Ports

L’àguila calçada és una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports. Entre 1990 i 2000, l’àguila calçada era escassa als Ports. L’any 2003 es van censar 3 parelles. Des d’aleshores el nombre de parelles ha anat creixent. En el darrer cens de 2021 es van contar un total de 15 parelles que nidifiquen en rodals de bosc de pinassa i de pi roig ben conservats de l’interior del Parc Natural dels Ports.

El següent vídeo recull les primeres imatges de l’arribada d’un dels mascles d’àguila calçada als Ports durant la temporada 2021.

Quan podem observar l’àguila calçada als Ports?

És una espècie migradora transahariana; la major part de la població hiverna al sud del Sàhara i durant l’època de reproducció migra cap al Paleàrtic meridional (comprèn tota Europa, Àfrica fins al límit meridional del Sàhara, gran part de la península Aràbiga i la major part d’Àsia fins al nord de la línia de l’Himàlaia).

Al Parc Natural dels Ports durant la segona quinzena de març, es comencen a observar els primers individus que tornen als seus llocs de cria habituals. Allí es retroben amb la parella i comencen els vols nupcials amb els reclams característics. A principis d’abril, cada parella arregla un dels nius, en el qual la femella pondrà un o dos ous. Després d’uns 37 – 40 dies d’incubació i cuida intensiva dels ous acabaran sortint els polls. Finalment, a mitjans de juliol els polls començaran a fer els seus primers vols. Cap a la tardor deixaran el niu i migraran cap a llocs més càlids fins a la primavera.

Trobaràs tota aquesta informació i més, així com noves entrades sobre esdeveniments rellevants durant la nidificació en el seu blog, que mantenen actualitzat.

L’àguila en directe i imatges dels millors moments

Durant la temporada de nidificació, de finals de març a finals de setembre, en el canal de YouTube “Àguila calçada Parc Natural dels Ports” podràs veure el que està passant en directe a un dels nius d’àligues calçades gràcies a una webcam.

A part de la transmissió en directe, des del 2017 en el canal de YouTube trobaràs un conjunt de vídeos que recullen els millors moments de la nidificació.

No tot són imatges de les àguiles, abans que les àguiles arribin als Ports, els tècnics han de preparar la webcam instal·lada al niu i deixar-la a punt per enregistrar els millors moments. Vols saber com ho fan? Doncs mira el següent vídeo: Preparació temporada 2021 (5a)

Aprèn pas a pas a fer una caixa niu!

T’agraden els ocells i voldries posar una webcam a una caixa niu? T’apassiona el bricolatge i t’atreviries a construir la teva pròpia caixa niu? Sí és així, et recomanem que visualitzis aquest parell de vídeos:

Ets docent i voldries portar a l’aula aquestes experiències? No et perdis els recursos que us ofereix el projecte Bird Brother:

  1. Guia per al professorat
  2. Guia per a l’alumne
  3. Com construir una caixa niu: Guia escrita i vídeo tutorial
  4. Com construir una menjadora: Guia escrita i vídeo de suport
  5. Com instal·lar-hi una webcam: Guia escrita i vídeo de suport
  6. Guia dels Treballs i Investigacions que es poden dur a terme
  7. Guia per identificar els ocells més comuns