Notícies

Per Sant Jordi regala llibres de ciència!

11 abril 2011 | Notícies

Enguany gaudim d’una excel·lent collita de llibres de divulgació de la ciència. La majoria són obres escrites per investigadors que els hi agrada divulgar. Una bona fornada de títols per festejar Sant Jordi d’una forma original.

Us oferim a continuació un recull de novetats recents per ajudar-vos a triar una proposta interessant i original: 

L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana
de David Bueno, biòleg i divulgador (Edicions Bromera). Fins a quin punt els gens i la química determinen el que som? Som realment lliures? Aquest text, planer i rigorós, ha estat el guanyador del XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.

100 preguntes de fisica. Per què volen els avions de paper, i per què volen els de debò, del físic i divulgador Jordi Mazón (Cossetània edicions). Què és la massa? Es pot viatjar en el temps?  Tenen base científica les lleis de Murphy? L’autor respon amb una claredat fascinant i ens fa entendre el món físic amb un estil llegidor i atractiu.

Els 3 infinits. Un llibre de ciències per a gent de lletres, del popular divulgador Marc Boada ( Momentum Editors). Un interessant conjunt de relats per entendre allò infinitament gran, infinitament petit i infinitament complex, de les partícules a les societats.  

Els elements: una exploració visual de tots els àtoms coneguts de l’Univers, de Theodore Gray (Publicat per l’IEC, la UAB i l’UV). Un llibre espectacular  que presenta cada element químic amb imatges atractives de grans dimensions  i inclou explicacions i fotografies de les diverses formes que presenta al món.

Molècules en acció. Del Big Bang als materials del futur, del químic i periodista Xavier Duran (UPC Edicions). Un llibre entretingut que mostra com la química permet comprendre una munió de fenòmens, des del metabolisme dels éssers vius a les aplicacions més tecnològiques. 

El joc de Déu, del metge, investigador i escriptor Salvador Macip (editorial Bromera) Una novel·la hilarant i imprevisible que reflexiona sobre la manipulació i l’ànsia de poder que caracteritzen la nostra societat, però és també una paròdia dels estereotips que dominen el món científic.

 El Lladre de cervells– del divulgador i blocaire Pere Estupinyà (publicat per La Magrana). L’autor ens porta a alguns dels principals laboratoris i centres d’investigació del món per conèixer de primera mà les qüestions més candents en terrenys com ara la neurociència,  l’astronomia, la biologia sintètica, el canvi climàtic…

Reflexions sobre alimentacions contemporànies. De les biotecnologies als productes ecològics,  de Xavier Medina (Publicacions de la UOC). Un llibre per a plantejar-se des de les pors alimentàries globals fins els aliments locals; des del debat sobre les biotecnologies fins el consum verd, els aliments “bio” i l’agroecologia.

Flora i fauna de l’Albera, dels naturalistes Jenar Fèlix, Joan Budó i Toni Llobet (Brau edicions). Darrera entrega d’aquesta deliciosa col·lecció que presenta  les extraordinàries il·lustracions de tota ,mena de plantes i animals d’en Toni Llobet.