basic | Notícies

Oberta una nova edició d'X(p)rimenta

21 febrer 2018 | basic, Notícies

X(p)rimenta 2018 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i enguany compta amb el patrocini de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya)  i amb el suport de l’Associació  Pendulum, el MMACA, CCiTUB (Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona) i el Zoo de Barcelona, així com amb la col.laboració de L’Obra Social “la Caixa” i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il•lustrar algun principi científic o tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada curta (3  minuts) i cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos .
Vegeu-ne les Bases  per a copsar-ne els detalls.
X(p)rimenta vol continuar prioritzant la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com, especialment, als aspectes formals de realització dels vídeos. Per això, encoratgem a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició.  Vegeu en aquest sentit les següents Recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos.
Es concediran tres Premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat-Cicles formatius).
Els premis consisteixen en:
– Professorat: el docent responsable del grup premiat disposarà d’un val per a dues persones per a efectuar una estada de cap de setmana de turisme rural sostenible (dues nits amb esmorzar per a dues persones) ofert per la confederació Turalcat ( http://www.turalcat.com ) a un dels següents allotjaments: Cal Pastor (les Garrigues, www.calpastor.cat), la Torre d’en Bofill (Bages, www.torredenbofill.com ) ,  Casa Roca (Pallars Jussà, www.casaroca.info) i un altre per determinar.
– Alumnat: els alumnes que hagin participat en els tres vídeos guanyadors optaran a rebre un d’aquests tres premis:
Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, (http://www.pendulum.es/ ) convidarà un grup d’alumnes a realitzar un Pícnic Científic Familiar al Montseny.
El MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya (http://www.mmaca.cat/) ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat.
 El Zoo de Barcelona oferirà entrades gratuites a 5 alumnes i sengles acompanyants.
A més, per commemorar l’Any Feynman, premi Nobel de Física a l’any 1965, hi haurà una categoria especial anomenada FeynmanTotal, que premiarà un vídeo dedicat a la física o nanotecnologia de qualsevol nivell educatiu dels esmentats anteriorment. Pels alumnes guanyadors, els Centres Científics i tecnològics de la UB (CCiTUB) ofereixen un Taller de Nanotecnologia i Microscopia.  El professor que tutoritzi el grup disposarpà d’un val de Turalcat per a un cap de semana.
A banda d’aquests premis, s’atorgaran un seguit de Mencions a d’altres vídeos meritoris. Els alumnes guardonats amb Mencions gaudirán d’entrades al Cosmocaixa i al mNACTEC.
Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions podran seran penjats a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal. Els premis s’entregaran en un acte que tindrà lloc el mes de juny al Campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Com participar-hi?
Llegiu-ne les Bases , on trobareu els detalls.
El termini es clou el dia 15 de maig de 2018. Per a dubtes i consultes us podeu adreçar a:  xprimenta@fundaciorecerca.cat
 
Organitzadors
X(p)rimenta 2018 és una iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
X(p)rimenta 2018 compta amb el patrocini de Turalcat, i amb el suport de Pèndulum, el MMACA, el Zoo de Barcelona i els  Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB).
X(p)rimenta 2018 compta amb la col•laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de l’Obra Social “la Caixa”, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya,  de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), i Physics!