Notícies

Oberta la inscripció al concurs X(p)rimenta 2019!

13 febrer 2019 | Notícies

X(p)rimenta 2019 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i enguany compta amb el patrocini de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya)  i amb el suport de l’Associació  Pendulum, el MMACA i els CCiTUB (Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona), així com amb la col·laboració de L’Obra Social “la Caixa”.
X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic o tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada curta (3  minuts) i cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos.
Vegeu-ne les Bases  per a copsar-ne els detalls.
X(p)rimenta vol continuar prioritzant la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com als aspectes formals de realització dels vídeos. Per això, encoratgem a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició.  També volem promoure els experiments senzills i originals. Vegeu en aquest sentit les següents Recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos.
Es concediran tres Premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat-Cicles formatius).
Els premis consisteixen en:
– Professorat: el docent responsable del grup premiat disposarà d’un val per a dues persones per a efectuar una estada de cap de setmana de turisme rural sostenible (dues nits amb esmorzar per a dues persones) ofert per la confederació Turalcat (http://www.turalcat.coma un dels següents allotjaments: Cal Pastor (les Garrigues, www.calpastor.cat), la Torre d’en Bofill (Bages, www.torredenbofill.com),  Casa Roca (Pallars Jussà, www.casaroca.info).
– Alumnat: els alumnes que hagin participat en els tres vídeos guanyadors optaran a rebre un d’aquests tres premis:
Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, (http://www.pendulum.es/) convidarà un grup d’alumnes a realitzar un Pícnic Científic Familiar al Montseny.
El MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya (http://www.mmaca.cat/) ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat.
+ Els CCiTUB, Centres Científics i tecnològics de la UB, oferix la realització d’un taller de nanotecnologia i microscòpia.
A banda d’aquests premis, s’atorgaran un seguit de Mencions a d’altres vídeos meritoris. Els alumnes guardonats amb Mencions gaudiran d’entrades al CosmoCaixa.
Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions podran seran penjats a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal. Els premis s’entregaran en un acte que tindrà lloc el mes de juny al Campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Com participar-hi?
Llegiu-ne les Bases , on trobareu els detalls.
El termini es clou el dia 10 de maig de 2019. Per a dubtes i consultes us podeu adreçar a:  xprimenta@fundaciorecerca.cat.
  
Organitzadors
X(p)rimenta 2019 és una iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
X(p)rimenta 2019 compta amb el patrocini de Turalcat, i amb el suport de Pèndulum, el MMACA i els  Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB).
X(p)rimenta 2019 compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, de l’Obra Social “la Caixa”,  de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), i Physics!