Notícies

Oberta la inscripció al concurs X(p)rimenta 2020!

21 febrer 2020 | Notícies

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) organitzen el 10è Premi de Comunicació Científica Audiovisual anomenat X(p)rimenta 2020.
Aquesta convocatòria s’adreça a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i filmar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual.
Vegeu-ne les Bases  per a copsar-ne els detalls.
X(p)rimenta vol continuar prioritzant la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com als aspectes formals de realització dels vídeos. Per això, encoratgem a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició.  També volem promoure els experiments senzills i originals. Vegeu en aquest sentit les següents Recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos.
Es concediran tres Premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat-Cicles formatius). S’hi atorgaran 3 premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria.
Els premis consisteixen en:
Professorat: el/la docent responsable dels grups premiats disposarà d’un val per a dues persones i un infant per a efectuar una estada de cap de setmana de turisme rural (dues nits amb esmorzar per dos adults i un infant) a Vilars Rurals (https://www.vilarsrurals.com/ca/), ofert per SERHS hotels.
Alumnat: els alumnes que hagin participat en els vídeos guanyadors rebran una entrada individual per fer un circuit al parc d’aventures als arbres Sant Hilari Aventura (https://www.santhilariaventura.com/ca/inici), ofert per SERHS hotels. Un parc amb circuits i tirolines als arbres ubicat al costat del Vilar Rural de Sant Hilari.
A més, optaran a rebre un d’aquests tres premis:

Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, ofereix una conferència experimental al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors.
MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya, ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat.
• El grup El Nanoescopista, especialistes en divulgació científica, oferiran un taller de nanotecnologia i microscòpia a un grup d’alumnes.

A banda d’aquests premis, s’atorgaran mencions a d’altres vídeos meritoris. El professorat i l’alumnat mereixedors de les mencions rebran entrades per a visitar el centre CosmoCaixa de Barcelona.
Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions podran seran penjats a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal. Els premis s’entregaran en un acte que tindrà lloc el mes de juny.
Com participar-hi?
Llegiu-ne les Bases, on trobareu els detalls.
El termini es clou el dia 15 de maig de 2020.
Organitzadors
X(p)rimenta 2020 compta amb patrocini de SERHS hotels; el suport de Pendulum, el MMACA i el grup El Nanoescopista; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, EduCaixa “la Caixa”, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Physics!.