Museu dels Volcans d’Olot

11 juny 2014 | Turisme científic

Aquest petit centre és una delícia de museu.  Ubicat en un antic edifici modernista, la torre Castanys, el museu es troba dins del Parc Nou d’Olot, un jardí cobert d’arbres monumentals i d’una bellesa paisatgística indubtable.

 
A la planta baixa de la Torre Castanys hi ha una exposició permanent sobre volcans, terratrèmols i el medi natural de la Garrotxa. Entre d’altres elements, s’inclou un petit simulador de terratrèmols que sorprèn pel realisme de les sacsejades que proporciona als visitants.
museu volcans
A la primera planta hi trobem un Centre d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.  Allà descobrirem com visitar algun dels 40 volcans garrotxins i 20 colades de lava que s’extenen per les 15.300 hectàrees del parc.  Alguns tan impressionants com el Croscat, un volcà amb enormes parets de materials geològics volcànics a cel obert que poden observar-se des d’un atractiu itinerari.
croscat
El volcà Croscat fa 160 metres d’alçada i té un gran cràter esbucat de 350 metres d’amplada. El conjunt es pot visitar gràcies a un itinerari que és un model d’integració en el paisatge.
Sortint del Museu podem gaudir del Parc Nou i la seva vegetació, organitzada en forma de jardí botànic amb tot d’espècies classificades i amb una magnífica roureda de roure pènol (Quercus robur) considerada una arbreda monumental.
Un Museu envoltat de volcans!
Per si tot això fos poc, el museu es troba, com tota la Ciutat d’Olot, encerclat per diversos volcans.  Molt a prop, a poc més de 500 metres, hi ha el volcà de Montolivet, que té una característica forma de ferradura, i al qual s’hi pot pujar sense problemes.  Un xic més lluny, a uns dos quilòmetres i mig,  hi ha el volcà de Montsacopa, al qual s’arriba en una horeta mitjançant un  recorregut urbà per Olot que comença justament al Parc Nou. Des del cim del Montsacopa gaudirem d’una visió panoràmica de la ciutat d’Olot, i podem fer tota la volta al cràter i visitar l’esglèsia de Sant Francesc.
montsacopa_text
 
El volcà de Montsacopa és molt interessant com a contrapunt al Museu dels volcans. Té un cràter de 120 metres de diàmetre i 12 metres de fondària. Tot el con té forma de copa (d’aquí el nom del volcà, justament). En alguns dels seus vessants podem veure antigues grederes, molt interessants per que ens permeten observar el material volcànic.
Per a més informació, horaris i tarifes: Museu dels Volcans d’Olot.