Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

30 abril 2014 | Turisme científic

Sigues paleontòleg per un dia!

 
El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, a Sabadell, us proposa descobrir els secrets dels fòssils i viure una experiència interactiva a través d’una exposició molt innovadora. A banda de les exposicions, cada semestre dissenya un programa d’activitats que inclou tallers, visites guiades, concursos, conferències i sortides a jaciments paleontològics per donar a conèixer el ric patrimoni paleontològic català i la feina que fan els paleontòlegs.
A la primera planta del Museu hi trobareu l’exposició “Avui investigues tu!” on podreu recrear virtualment un cas real de recerca com els que es duen a terme els investigadors de l’Institut. Utilitzant els interactius com a vehicle conductor, seguireu tots els passos d’un procés de recerca, des de la excavació del fòssil fins a la publicació dels resultats del vostre estudi en una revista científica.
02_Tu_investigues
Podreu triar entre quatre casos d’estudi diferents: el primat fòssil conegut com en Pau (científicament, Pierolapithecus catalaunicus) que els investigadors van trobar l’any 2004, una musaranya fòssil (Beremendia fissidens), un titanosaure dels Pirineus representant dels darrers dinosaures del planeta i un bòvid endèmic de les Illes Balears, Myotragus balearicus. Haureu de resoldre els enigmes que us aniran sorgint durant la recerca per acabar publicant la vostra troballa en una revista científica de referència.
A banda de fer de paleontòlegs, també podreu gaudir de l’exposició temporal “Gairebé humans: Origen i evolució dels hominoïdeus” un viatge al llarg de l’evolució dels hominoïdeus, la superfamília de primats de la que formem part els humans, així com també els ximpanzés, els goril•les o els orangutans.  Els primers hominoïdeus els trobem a l’Àfrica, ara fa uns 23 milions d’anys. En aquest grup s’hi inclouen també els homínids, dels que la conca del Vallès-Penedès n’ha donat alguns dels espècimens més antics. L’exposició està articulada en sis àmbits i permet conèixer les formes més representatives dels primers hominoïdeus, els “cosins” extints dels homínids, així com també dels homínids més arcaics i els actuals.
03_Gairebe_humans
El Museu també disposa d’una sala de realitat virtual, amb fòssils en 3D així com un laboratori de restauració, on es preparen els fòssils abans de ser estudiats per tal de garantir que es conservin durant molts i molts anys.
Activitats per a grans i petits durant tot l’any.
El Museu de l’ICP organitza tot un programa d’activitats semestral amb propostes per a tots els públics que inclouen tallers, visites guiades, excursions a jaciments, conferències, etc. En aquest enllaç trobareu tota la informació actualitzada, però si voleu estar sempre al dia de les activitats, podeu seguir-los a les xarxes socials (Facebook i Twitter) o escriure a comunicacio@icp.cat per rebre tota la informació puntualment al vostre correu.
Horari i preus
Dimarts, dimecres i dijous, de 10:00 a 14:00
Divendres, de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00
Dissabtes, d’11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00
Diumenges, d’11:00 a 14:00
Els dilluns i festius el museu està tancat.
Preus: L’entrada general és de 3 euros. Hi ha descomptes per a diferents col•lectius. El primer diumenge de cada mes l’entrada és gratuïta.
Per a més informació, podeu trucar al 93 726 17 69 o escriure a museu@icp.cat.