Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Terrassa)

24 juliol 2014 | Turisme científic

22.000 m2 dedicats a divulgar la tecnologia i la ciència de dins d’un edifici espectacular.

Al bell mig de Terrassa s’alça la que va ser la fàbrica de llana Aymerich, Amat i Jover.  Coberta per un peculiar sostre en forma de dents de serra,  construïda l’any 1908 i dotada amb 161 voltes sostingudes per 300 columnes de ferro, es tracta d’un edifici espectacular i de gran superfície, que avui dia allotja el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya,  mNACTEC.
mnactec
Dins d’aquest magnífic embolcall, el visitant hi trobarà diverses exposicions permanents igualment espectaculars. Una de les més atractives és L’enigma de l’ordinador, una exhibició que arrenca en les primeres eines de càlcul que usava la humanitat fa 5.000 anys i que mostra  gairebé 150 instruments matemàtics i aparells, dins d’una col•lecció de més de 400 ordinadors i 200 microprocessadors, la més important d’Europa.  L’exposició presenta interactius on els visitants poden jugar a escriure missatges secrets amb la màquina ENIGMA, la mateixa que va utilitzar el bàndol alemany durant la II Guerra Mundial, calcular el teorema de Pitàgores o moure un braç robòtic.
El transport i motos montesa és el títol de la col•lecció d’automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes que mostra el Museu.   Es tracta d’un viatge per  la història del transport  que inclou peces ben destacades,  des d’un avió Fairchild de l’any 1932 o un automòbil de vapor Locomobile del 1899 a un vehicle solar despertaferro desenvolupat a la UPC  i que va participar al ral•li solar australià SunRace 2000.
No hi falta una gran maqueta ferroviària que consta de 400 metres lineals de via amb 100 canvis d’agulla i disposa d’un parc ferroviari d’uns 200 vagons, entre els de passatgers i els de mercaderies.
maqueta
Enérgeia és una altra exposició permanent que presenta al visitant tot d’experiències pràctiques i interactives sobre l’energia, entre les quals destaquen la Gàbia de Faraday, en què s’ensenyen diverses experiències de descàrregues elèctriques d’alta tensió. També hi ha maquetes en moviment (algunes d’elles a escala real) com un molí de vent per treure aigua del subsòl; escenografies reals, com ara el d’una botiga de productes elèctrics de començaments del segle XX, i màquines de vapor, motors, etcètera.
L’Homo Faber (l’evolució de la ciència i de la tècnica des del neolític, fins als inicis de la industrialització) i el Cos Humà són altres dues exposicions permanents que presenta el mNACTEC, un museu que compta amb una àmplia oferta educativa, de visites guiades, exposicions temporals i d’altres serveis.
Per a més informació sobre horaris, accés i tarifes consulteu la web del mNACTEC: http://www.mnactec.cat/