Muntanya de Sal de Cardona

06 setembre 2013 | Turisme científic

L’espectacle de les arborescències de sal, les estalactites i els filons de colors rovellats perduts a l’interior dels túnels i de les galeries de l’immens aflorament  salí de Cardona.

 
A la població de Cardona hi ha un aflorament salí que sobresurt uns 120 metres, però que sota terra forma un enorme jaciment subterrani que s’endinsa uns 2 quilòmetres de fondària.   A molts llocs hi ha jaciments de sal, però aquest destaca per les seves enormes dimensions.  L’origen de tot plegat són els dipòsits de sal de l’antic mar que ocupava la zona, i que es van formar fa uns 40 milions d’anys, durant l’eocè, i es van plegar i comprimir durant la formació del Pirineu.
Al jaciment de Cardona hi trobem diverses menes de sal. A la part més exterior domina la sal comuna o clorur de sodi, explotada des del neolític i que feu de Cardona una important vila a l’època romana i sobretot medieval. Però en fondària hi predomina la sal potàssica o potassa, tal com va descobrir l’enginyer Emili Viader. A partir del 1929 es va començar a explotar mitjançant una mina, que ens ha deixat  uns 300 quilòmetres de galeries!  És una mina on hi van treballar fins a 1.000 persones i s’hi van extreure gairebé 40 milions de tones de sal potàssica mitjançant un sistema de vagonetes i d’ascensors.
MuntanySal
Avui, de tot allò, en queda un paisatge impressionant i un gran equipament anomenat Parc Cultural de les Mines de Sal de Cardona, que es pot descobrir en forma de visita guiada.
La visita habitual comporta realitzar un passeig per les antigues instal•lacions mineres, la qual cosa suposa un recorregut guiat per l’interior dels túnels i de les galeries del jaciment. Allà es poden observar les magnífiques formacions salines, les vetes del jaciment, les concrecions arborescents, les estalactites en forma de caramells de sals potàssiques o sòdiques,  els filons de colors rovellats per la presència d’òxids de ferro… un espectacle geològic que sorprèn, impressiona i no deixa ningú indiferent.
Adjacent a la mina hi ha un espai museogràfic on s’explica la història de l’explotació de les sals, la geologia i la mineralogia de l’espai.  També es pot entrar a l’edifici de màquines del pou miner i contemplar  la maquinària del pou dissenyada i construïda per Alstom als anys 20.
Consulta els horaris, preus i accés a la web del Parc Cultural de la Muntanya de Sal.