Menjant amb voltors a la Muntanya d’Alinyà

28 febrer 2013 | Turisme científic

Sessions guiades d’observació dels grans rapinyaires pirinencs
El Pirineu català és l’únic indret d’Europa on hi viuen regularment els quatre voltors europeus: el voltor comú (Gyps fulvus), el voltor negre (Aegypius monachus), el trencalòs (Gypaetus barbatus) i l’aufrany (Neophron percnopterus). A la muntanya d’Alinyà s’ofereixen sessions guiades d’observació per tal de gaudir d’aquestes espècies.
Fa anys que a la Muntanya d’Alinyà (una finca de 5.000 hectàrees propietat de la Fundació Catalunya – La Pedrera) s’hi ha bastit un Punt d’Alimentació Suplementària (PAS) per ajudar aquests ocells i d’altres carronyaires facultatius com l’àguila daurada (Aquila chrysaetos), el milà reial (Milvus milvus) o  el milà negre (Milvus migrans).
Atrets per aquest Punt d’Alimentació, els grans ocells poden arribar a concentrar-se en grans quantitats. Per gaudir de l’impressionant espectacle, s’ha instal·lat a Alinyà l’anomenat mirador del voltors, ubicat a uns 500 metres del punt d’alimentació. Allà s’organitzen espectaculars sessions d’observació: durant un parell d’hores, es pot observar amb l’ajuda de dos telescopis com els voltors s’alimenten i com sobrevolen el mirador, en molts casos a pocs metres de distància, per cercar les corrents tèrmiques que necessiten per agafar alçada i poder-se desplaçar.

L’observatori es dreça enmig d’un paisatge formidable
L’Espai Natural Muntanya d’Alinyà està situat al Prepirineu, concretament, a la comarca de l’Alt Urgell (Lleida). Es troba al vessant nord-occidental de la serra del Port del Comte i s’estén cap al nord fins a l’engorjada vall de Lavansa. És la finca privada més gran de Catalunya amb una superfície de 5.350ha. Aquesta és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera i la gestiona l’Àrea de Territori i Medi Ambient. En aquest espai, fa més de deu anys que es realitzen projectes de conservació entre els quals hi destaca la reintroducció del voltor negre al Pirineu.
Web de la Muntanya d’Alinyà:  http://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/ca/content/espai-natura-muntanya-d%E2%80%99aliny%C3%A0
 
Dades sobre la sortida
Les visites comencen des del punt d’informació de La Rectoria (localitzat a la plaça del Ball Pla d’Alinyà).
-Sortida no recomanada a menors de 6 anys
– Places amb un màxim de 20 participants per sortida
-Activitat que es realitza els dissabtes de 10h-14h (consultar disponibilitat per altres dies de la setmana)
-Preu: 8€ (6 a 12 anys). 15€ (a partir de 13 anys)
– Tarifes especials per a famílies (a partir de 4 membres) i grups (a partir de 10 persones)
Recomanacions
-Prismàtics i/o telescopi (opció de llogar prismàtics in situ)
-Roba còmoda, abric, botes o bambes de tresc
-Aigua i esmorzar
-Crema solar i barret
Per a reserves i més informació: rectoria.alinya@gmail.com
Telèfon (973) 05-89-91
SESSIONS FOTOGRÀFIQUES – a banda de les visites, el fotògraf Francesc Muntada ofereix l’accés a un seguit de hides o amagatalls des d’on es ponden fer fotografíes dels grans rapinyaires a curta distància. Si us plau, consulteu la web: www.focusonmedwild.com


Dos exemplars de voltor comú
 
 
 
Voltor negre i aufrany

Un voltor negre i un aufrany a la Muntanya d’Alinyà
Observatori de voltors d'Alinyà
Voltors

Dos voltors comuns, espècie que s’aplega a dotzenes a Alinyà.
Vol de voltors a Alinyà