Notícies

Llibres de ciència per festejar Sant Jordi

16 abril 2010 | Notícies

Epidèmies, fòssils, sexe, meteorologia… Un any més us presentem un recull de llibres de ciència de temàtiques diverses apareguts recentment i que podeu regalar per la diada de Sant Jordi.

Són llibres sobre temàtiques diverses, escrits per científics i per divulgadors de la ciència. Sense cap ànim d’exhaustivitat, hem recollit algunes novetats editorials interessants. Per que la ciència forma plenament part de la cultura, un any més us suggerim les següents propostes:  

1/ 100 mites de la ciència, per Daniel Closa i Autet

Cossetània Edicions

No és cert que fem servir únicament el 10% del cervell, ni que els estruços amaguin el cap sota terra. Daniel Closa (investigador biomèdic a l’IDIBAPS i creador del blog El Centpeus) ens convida a descobrir el que hi ha al darrere d’un centenar d’aquests mites.

 

2/  Les grans epidèmies modernes, de Salvador Macip

La Campana

És útil i segura la vacuna de la grip? És possible que el virus de la sida fos creat en un laboratori? Salvador Macip (investigador mèdic al Regne Unit) explica tot el que sabem sobre les epidèmies i pandèmies de forma entenedora.

 

3/ Codi genètic, d’Amàlia Lafuente

Editorial Proa

Aquesta és una novel·la guanyadora de diversos premis i que presenta un thriller científic de ritme intens. L’autora sap de què parla car Amàlia Lafuente és investigadora de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.  

 

4/ El sexe social, d’Eudald Carbonell

ARA LLIBRES

L’antropòleg Eudald Carbonell analitza en aquesta obra el paper que ha tingut i té el sexe en el vessant social, químic, físic i emocional per a l’evolució de la nostra espècie, des de la prehistòria fins avui.

 

5/ El temps a Catalunya dia a dia,  de Jordi Mazon, Mariano Barriendos i Marcel Costa

ARA LLIBRES

365 dies per repassar què passa, meteorològicament parlant, cada dia de l’any, arreu de Catalunya. Un enfocament original i molt amè per explicar la meteorologia del nostre país.

 

6/ Conèixer els mamífers, per Jaume Sañé  

Cossetània edicions

Un llibre que presenta els cent mamífers més representatius de la fauna de Catalunya i d’Europa. El naturalista Jaume Sañé ens convida a pensar de veritat amb les musaranyes, a conèixer personalment els ratolins, a nedar amb les balenes i els dofins…

 

7/Guia de Fòssils Urbans de Barcelona, d’Anna Cornella

Editat pel  Col·legi de Geòlegs de Catalunya

El llibre aporta informació sobre restes fòssils fàcilment identificables a Barcelona i situats a les façanes de les cases, les parets del metro o els vestíbuls dels bancs.  S’indica el lloc on es troba cada fòssil, l’espècie, la seva antigor i altres dades d’interès.

 

8/  Passeig per l’invisible. Itinerari químic per la ciutat de Girona, de Josep Duran, investigador químic a la UdG.

Edita Ajuntament de Girona, col·lecció “Girona, itineraris”

Una guia per descobrir la presència quotidiana de la química en un agradable passeig per Girona de la mà de l’investigador de la UdG Josep Duran. Hi trobarem des de materials de construcció a xips, des de joies a medicaments….

  

9/ El gran Telescopi de Herschel: una nova forma de mirar el cel, de Enric Herrero i Eloi Vilamajó

Editat per la Diputació de Lleida

Aquest  llibre, guanyador del Premi de Divulgació Científica Humbert Torres 2009,  tracta del coneixement astronòmic al segle XVIII a través de la construcció del telescopi més gran del seu moment per part de l’astrònom William Herschel.

  

10/ Els ocells de la Plana de Lleida, de J Calvet & co 

Pagès Editors

La Plana de Lleida acull una nombrosa representació d’aus estepàries força rares en el conjunt dels Països Catalans. Aquesta guia mostra i descriu les espècies principals.