Notícies

L’EspaiCiència 2019, una experiència immersiva en la recerca per atraure els joves a les carreres STEAM

24 març 2019 | Notícies

La faceta atractiva i motivadora de la ciència i dels investigadors va tornar al Saló de l’Ensenyament del 20 al 24 de març amb l’EspaiCiència, iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), en col·laboració amb Fira de Barcelona. Aquest espai va mostrar en directe la ciència que es fa a Catalunya, explicada d’una manera pràctica, atractiva i propera al jovent, amb l’objectiu d’atraure els joves, i especialment les noies, vers la ciència i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques cap a les carreres STEAM (sigles angleses de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).
Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, que compleix 11 anys de vida, va estar integrat per diferents universitats, centres de recerca, empreses i d’altres entitats catalanes vinculades a la ciència, amb un programa continu d’activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius. En aquesta edició del Saló de l’Ensenyament, es va tornar a proposar un recinte d’activitat immersiva, per tal de donar protagonisme a les activitats proposades, potenciant la fascinació i creant un espai multidisciplinari amb molts pols d’atenció.
L’EspaiCiència es planteja com una eina per als joves estudiants d’ESO i batxillerat que han de decidir el seu futur professional, per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els encoratgi per encaminar el seu futur professional cap l’àmbit STEAM. L’FCRi, seguint el seu programa de promoció de les dones al món científic i foment de les vocacions STEAM de les noies, “Dones i Ciència”, exposarà a l’EspaiCiència la mostra “Grafits urbans, dones pioneres en ciència i tecnologia” que reivindica el paper estratègic actual de les dones a la ciència.
Integrada per quatre grafits de 2 metres d’alçada, obra de l’artista professional Albert Penado “Penao”, van formar un ampli photocall a disposició dels visitants, aquesta iniciativa ret homenatge i divulga la història de 4 dones de diferents èpoques que han estat pioneres en ciència i tecnologia: Marie Curie, Hedy Lamarr, Peggy Whitson i Rajaâ Cherkaoui El Moursli. L’EspaiCiència inclourà, igualment, un segon espai per a fotografies i selfies on els visitants es podran fotografiar amb una figura en cartró ploma de Marie Curie a mida real. Com en d’anteriors edicions, el físic i divulgador científic Dani Jiménez, col·laborador de TV3 i TVE, va protagonitzar diferents espectacles amb experiments científics en directe.