Notícies

La iniciativa “100tífiques” porta 180 investigadores a les escoles

10 febrer 2020 | Notícies

El dimarts 11 de febrer se celebrarà la que serà la segona edició de “100tífiques”, un esdeveniment massiu per fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes i nens de les nostres escoles en coincidència amb el “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència”. Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la iniciativa oferirà 166 xerrades divulgatives simultànies a escoles catalanes, per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats (“100tífiques”), tot mobilitzant 15.000 alumnes de 6è de Primària i 1r d’ESO.
Segons la UNESCO, només un 37% de dones opta per fer carreres STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Davant això, “100tífiques” fa visible i destaca la rellevància actual del paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, tant al sistema de recerca públic com al privat, i motiva les nenes, especialment, i els nens pels estudis de ciència i tecnologia, trencant estereotips de gènere. Igualment, i en paral·lel, el seu format impulsa vincles i dinàmiques col·laboratives entre científiques del sistema públic i del privat; i també amb altes directives d’empresa i prescriptores de les polítiques públiques.El dimarts 11 de febrer se celebrarà la que serà la segona edició de “100tífiques”, un esdeveniment massiu per fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes i nens de les nostres escoles en coincidència amb el “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència”. Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la iniciativa oferirà 166 xerrades divulgatives simultànies a escoles catalanes, per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats (“100tífiques”), tot mobilitzant 15.000 alumnes de 6è de Primària i 1r d’ESO.
La concepció de “100tífiques” i la seva estratègia divulgativa, adreçada a l’última etapa de la primària i el principi de l’ESO, s’inspira en un veterà acte de disseminació científica, promogut conjuntament per l’FCRI i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, com és el “Dia de la Ciència a les Escoles”, i es basa en la constatació que els estereotips de gènere sobre la capacitat intel·lectual apareixen aviat, a partir dels 6 anys, i influeixen en els interessos de les nenes, tal com ha afirmat en diverses ocasions des de 2017 la revista Science.
Destaca específicament la col·laboració amb la iniciativa de les empreses HP, que aporta 22 científiques del seu equip; Grupo Menarini (12); Provital Group (12); Boehringer Inhelgeim (12); B. Braun (10); BASF (8); Allianz (8); Aigües de Barcelona (5); Alcon (4); Cetaqua (3) i Ecoembes (1). Igualment, han resultat imprescindibles les 85 dones científiques de centres de recerca públics.
L’acte central, a l’ICIQ de Tarragona
L’acte central de “100tífiques”, que integrarà dues xerrades estimulants de 20 minuts de les 166, se celebrarà a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), a Tarragona (Av. Països Catalans, 16), amb assistència de 150 alumnes. Conduït per Laia Pellejà, responsable de divulgació i formació científica a l’ICIQ, inclourà les conferències “Científiques de trajectòria memorable”, a càrrec de Lucía Morán, doctorant a l’ICIQ, i “Què fa una enginyera?, de Pilar Salvà, responsable de Medi Ambient i Seguretat a BASF Tarragona. Posteriorment, s’obrirà un torn de preguntes i debat de l’alumnat. Serà retransmès per streaming. L’acte comptarà amb l’assistència de Francesc Díaz, vicerector de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i serà clos per Miquel Àngel Pericàs, director de l’ICIQ.
Totes les científiques participants van assistir el 30 de gener a una sessió de networking i formació, organitzada pel BIST, on van debatre sobre el seu paper com a “role model” en la promoció de les dones a la carrera científica, i es van fer diferents xerrades sobre didàctica de la ciència. La formació rebuda durant aquesta jornada serà essencial per a preparar i unificar els continguts i estratègies comunicatives de les conferències del dia 11 de febrer.
Amb iniciatives com “100tífiques”, l’FCRI una entitat privada especialitzada en el foment de les vocacions científiques i la disseminació del coneixement cientificotècnic, cerca donar major visibilitat al treball de les científiques. L’objectiu a curt termini és contribuir a crear i divulgar rols i models femenins en els àmbits de les ciències i les enginyeries i promoure bones pràctiques que portin a la igualtat de gènere (més informació a www.donesiciencia i www.100tifiques.cat.