Notícies

Fem recerca marina i ornitològica amb l'alumnat d'ESO i Batxillerat

04 març 2009 | Notícies

El portal Recerca en Acció ofereix a les escoles interessades la possibilitat de participar directament en dos projectes de recerca: Vida al Mar ( dedicat al plàncton marí )  i  Viatgers de primavera ( dedicat al pas primaveral d'aus migradores  ). Els alumnes que hi participin podran elaborar un treball de recerca a partir de les dades recollides.

Les escoles participants efectuaran una sortida per a recollir dades sota el guiatge d'investigadors professionals. Posteriorment analitzaran les dades segons uns esquemes de treball proporcionats per Recerca en Acció, la qual cosa permet realitzar un treball de recerca d'interès per a alumnes d'ESO i de batxillerat. 

Sortides en barca i anellament d'ocells 

Ambdós projectes de recerca tenen, però, característiques diferents, tal i com comentem a continuació:

El projecte Vida al Mar celebra enguany la seva segona edició. Es duu a terme en col·laboració amb l'Institut de Ciències del Mar, de Barcelona, depenent del CSIC.  Les escoles participants realitzen sortides en barca en grups de 5 alumnes des del port olímpic de Barcelona per a recollir mostres de plàncton. Després, els alumnes identifiquen els exemplars recollits al laboratori de l'escola i poden efectuar un treball de recerca tot relacionant variables biològiques i ambientals.

El projecte Viatgers de primavera es celebrarà enguany per primera vegada, i es durà a terme en col·laboració amb l'Institut Català d'Ornitologia. Les escoles participants tenen l'opció de desplaçar-se fins a una estació ornitològica (al delta de l'Ebre, Flix, delta del Llobregat, el llac de Banyoles o els Aiguamolls de l'Empordà) per tal d'observar i participar en una sessió d'anellament d'ocells. Paral·lelament, el portal Recerca en Acció farà el seguiment de l'arribada primaveral d'ocells entre els dies 1 de març i 30 de maig de 2009. Durant aquests tres mesos, el portal publicarà les dades obtingudes en les estacions d'anellament, dades que serviran als alumnes per a efectuar un seguit de treballs de recerca.

Per a una informació més detallada, i per conèixer quins treballs de recerca poden efectuar els alumnes, consulteu la presentació dels projectes Vida al Mar i Viatgers de primavera.  Si teniu dubtes sobre quin projecte triar, llegiu la nostra comparació entre els projectes.

Que cal fer per a participar?

Les escoles interessades han de llegir atentament les bases i complimentar el document de sol·licitud .

Cal que aquest formulari sigui enviat per correu electrònic a l'adreça projectesenaccio@agaur.gencat.cat. La data límit per a inscriure's és el dia 16 de març de 2009.

Si es rep un nombre elevat de sol·licituds, les escoles seran triades segons diversos criteris (vegeu-ne les bases).

 Per a plantejar qualsevol dubte o suggeriment, no dubteu a contactar amb Recerca en Acció