Deixem anar un pèndol davant d’un alumne tot demanant-li que no s’aparti, Institut Vinyes Velles (Montornès del Vallès)
Rebots de pilotes i pèndols ens ajuden a entendre les transformacions de l’energia. Menció d’Honor a X(p)rimenta, categoria secundària.
Es diu que l’energia ni es crea ni es destrueix, sinó que es transforma. I en aquest experiment així es demostra.
Primerament es deixar anar una pilota de basquet des d’una alçada determinada i s’observa que la pilota no torna a assolir la mateixa altura quan ha rebotat amb el terra. L’energia potencial gravitatòria es transforma en cinètica quan arriba al terra…. però no tota. Una part d’aquesta energia es transforma en calor, degut al fregament de les molècules de l’aire amb la pilota, una part deforma la goma de la pilota en impactar amb el terra, i una altra part es gasta en fer moure les molècules de l’aire i propagar el soroll del impacte amb el terra.
Després del impacte, la pilota torna a ascendir, transformant-se la seva energia cinètica del terra en potencial gravitatòria en el punt on arriba. Donat que la pilota ha anat transformant energia en el camí, l’altura a la que arriba es sempre inferior a la del punt de partida. Es el que també es coneix com la degradació de l’energia.
Aquest fet també s’observa en el vídeo del pèndol. En deixar anar el pèndol just fins al nas d’alguna persona, aquest mai tornarà a tocar el nas ja que pel camí l’energia es va degradant en calor per fregament.
El professor Mazon, seguint l’exemple del gran físic premi Nobel Feyman, sovint començava les seves classes posant-se al nas un pèndol amb una bola d’acer de mig quilogram, i deixant-lo anar. Al retorn del pèndol no apartava la cara, davant els crits dels alumnes. Això li servia per justificar que “tot el que us explicaré m’ho crec”…
Experiment: Qüestió de confiança
Centre: Institut Vinyes Velles (Montornès del Vallès)
Mestre responsable: Julio Pérez Tudela
Alumnes:
Laura Cruz Alonso
Irene Medina Díaz
María Dolores Rodríguez Toro
Judith Sánchez Ventura
Nivell Educatiu: 4rt d’ESO
Respondre