La col llombarda és un vegetal que es menja en amanides, escudelles…. i que al laboratori es pot fer servir per determinar l’acidesa d’una substància. Vídeo guardonat amb un Premi dins la categoria Secundària
Algunes substàncies químiques, com ara el vinagre o la llimona, són àcides, mentre que d’altres, com ara el bicarbonat o l’amoníac, son bàsiques. Cóm podem determinar l’acidesa (o l’alcalinitat) d’un compost d’una forma senzilla?
Ens cal un indicador de PH (el PH és una mesura del grau d’acidesa d’un compost). D’indicadors de PH n’hi ha de diverses menes, i un dels més casolans és l’extracte de col llombarda. La col llombarda conté un pigment, anomenat antocianina (responsable del color violeta de la planta), que canvia de color segons l’acidesa d’un compost.
Així ho podeu comprovar en aquest vídeo preparat pels alumnes de l’ Institut de la Bisbal:
El material que es fa servir és molt senzill. De fet tot es pot fer tranquil·lament en un cuina. Ens cal:
Una cassola
Col llombarda
6 gots
Una llimona
Salfumant
Bicarbonat sòdic
Aigua destil·lada
Vinagre
Amoníac
Primer de tot cal posar l’aigua a bullir per tal que quan hi posem la col no ens hàgim d’esperar massa. Mentrestant tallarem la col llombarda a trossos, però sense arrancar les fulles. Tot seguit la posem a dins la cassola amb l’aigua i deixem que bulli durant aproximadament 20 minuts. Veurem com l’aigua va agafant el color lilós de l’extracte de la col llombarda. Quan ja han passat els minuts de cocció la refredem durant uns minuts a la nevera.
Un cop s’ha refredat, agafem un got amb aigua i n’exprimim la meitat d’una llimona. A continuació, aboquem una cullerada del suc de la col llombarda i veurem que es torna d’un color vermellós. Farem el mateix amb l’amoníac, l’aigua destil·lada, el bicarbonat sòdic, el vinagre, el salfumant i l’amoníac. Comparem els diferents colors que aniran prenent aquestes substàncies; d’un vermell molt intens quan és molt àcid fins a un groc quan és molt bàsic, passant pel blau quan és lleugerament bàsic.
Si voleu altres exemples d’aplicació del mateix principi, podeu veure com podem obtenir uns ous ferrats de color verd.
Experiment – Determinació del PH amb l’extracte de la Col Llombarda
Escola IES La Bisbal (La Bisbal d’Empordà)
Guardó: PREMI de la categoria SECUNDÀRIA
Mestre responsable: Isidre del Valle Ferrer
Alumnes:
Ali El-Bakouri El-Farri
Marc Callol Ribas
Aleix Andreu Palahí
Nivell Educatiu: 3r d’ESO
Respondre