• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciexperimentaDeterminació del PH amb col llombarda

Determinació del PH amb col llombarda

7 agost, 2016

La col llombarda és un vegetal que es menja en amanides, escudelles…. i que al laboratori es pot fer servir per determinar l’acidesa d’una substància. Vídeo guardonat amb un Premi dins la categoria Secundària

Algunes substàncies químiques, com ara el vinagre o la llimona, són àcides, mentre que d’altres, com ara el bicarbonat o l’amoníac, son bàsiques. Cóm podem determinar l’acidesa (o l’alcalinitat) d’un compost d’una forma senzilla?

Ens cal un indicador de PH (el PH és una mesura del grau d’acidesa d’un compost). D’indicadors de PH n’hi ha de diverses menes, i un dels més casolans és l’extracte de col llombarda. La col llombarda conté un pigment, anomenat antocianina (responsable del color violeta de la planta), que canvia de color segons l’acidesa d’un compost.

Així ho podeu comprovar en aquest vídeo preparat pels alumnes de l’ Institut de la Bisbal:

El material que es fa servir és molt senzill. De fet tot es pot fer tranquil·lament en un cuina. Ens cal:

Una cassola

Col llombarda

6 gots

Una llimona

Salfumant

Bicarbonat sòdic

Aigua destil·lada

Vinagre

Amoníac

Primer de tot cal posar l’aigua a bullir per tal que quan hi posem la col no ens hàgim d’esperar massa. Mentrestant tallarem la col llombarda a trossos, però sense arrancar les fulles. Tot seguit la posem a dins la cassola amb l’aigua i deixem que bulli durant aproximadament 20 minuts. Veurem com l’aigua va agafant el color lilós de l’extracte de la col llombarda. Quan ja han passat els minuts de cocció la refredem durant uns minuts a la nevera.

Un cop s’ha refredat, agafem un got amb aigua i n’exprimim la meitat d’una llimona. A continuació, aboquem una cullerada del suc de la col llombarda i veurem que es torna d’un color vermellós. Farem el mateix amb l’amoníac, l’aigua destil·lada, el bicarbonat sòdic, el vinagre, el salfumant i l’amoníac. Comparem els diferents colors que aniran prenent aquestes substàncies; d’un vermell molt intens quan és molt àcid fins a un groc quan és molt bàsic, passant pel blau quan és lleugerament bàsic.

Si voleu altres exemples d’aplicació del mateix principi, podeu veure com podem obtenir uns ous ferrats de color verd.

 

Experiment – Determinació del PH amb l’extracte de la Col Llombarda

Escola IES La Bisbal (La Bisbal d’Empordà)

Guardó: PREMI de la categoria SECUNDÀRIA

Mestre responsable: Isidre del Valle Ferrer

Alumnes:

Ali El-Bakouri El-Farri

Marc Callol Ribas

Aleix Andreu Palahí

 

Nivell Educatiu: 3r d’ESO

 

 

Etiquetes: Experiments, Química

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar