Notícies

El trencalòs prefereix els ossos més grassos

04 novembre 2008 | Notícies

Un estudi identifica les pautes de selecció del menjar d’aquesta espècie.

Els trencalossos, quan mengen, no s'empassen el primer os que troben. Ben al contrari,  trien els ossos amb més greix per alimentar-se ells i els seus pollets. Aquesta és la conclusió d'un estudi dut a terme per Antoni Margalida, del Grup d'Estudis i Protecció del Trencalòs, i responsable del projecte Dins el niu del trencalós de Recerca en Acció.

 Els trencalossos són els únics vertebrats que tenen una dieta dominada per ossos, i poden empassar-se peces de fins a 28 centímetres, tal i com es veu en aquest vídeo. No és tracta pas d'una dieta pobre, com a vegades pot semblar. Degut al seu alt contingut en greix, els ossos dels mamífers (isards, ovelles…) tenen major contingut calòric que no pas els seus muscles. 

El que ha descobert ara Antoni Margalida és que els ossos deixats als trencadors tenen menys contingut en àcid oleic que els ossos que els ocells s'han emportat per a consumir. Això vol dir que els trencalossos trien el menjar no per la mida de l'os sinó pel seu contingut nutritiu. Aquests resultats han estat publicats recentment (setembre del 2008) a la revista Behavioral Ecology and Sociobiology  

Segons Antoni Margalida, aquesta descoberta té implicacions en la conservació de l'espècie, ja que convé fer servir els ossos més nutritius a l'hora de proveir els punts d'alimentació.  Margalida proposa dipositar preferentment tíbies, tars i extremitats en els menjadors per afavorir aquests objectius.