El Jardí Botànic de Barcelona

25 setembre 2014 | Turisme científic

17.000 plantes de totes les Mediterrànies del món reunides en 14 hectàrees.

 
La singularitat del Jardí Botànic de Barcelona rau en el fet que aplega una gran col•lecció de plantes originàries de tots els continents que comparteixen clima mediterrani. Hi trobem, doncs, plantes, arbres i arbustos provinents d’Austràlia, Xile, Àfrica del Sud, Califòrnia, la conca de la Mediterrània i del nord d’Àfrica. A més de les illes Canàries.  En total, el jardí aplega uns 17.000 individus de  1.600 espècies diferents.
Aquesta col·lecció ocupa un magnífic espai a l’aire lliure ubicat a la muntanya de Montjuïc, que constitueix una gran balconada oberta a la ciutat de Barcelona, i que es desplega com un espai paisatgístic de recorreguts sinuosament fractals configurats per l’equip d’arquitectes  Carles Ferrater, Josep Lluís Canosa i Bet Figueres.  El recorregut permet seguir un itinerari principal o be endinsar-se per una xarxa lateral de corriols. La idea és descobrir les plantes més característiques de les diverses mediterrànies del món, comprovar les seves diferències però, sobretot, els trets morfològics comuns a molts vegetals adaptats al clima mediterrani. I es que, a problemes similars, les plantes troben solucions comunes.
vista_jardi
Ara mateix, el Jardí botànic té unes 1.600 espècies diferents, però el projecte és que n’arribi a tenir unes 4.000 de tot el món. La quantitat d’espècies que hi ha actualment varia segons la zona geogràfica (a banda de la Mediterrània, ara hi dominen les espècies provinents de la flora Sud-africana). De fet el Jardí només acollirà una mostra molt petita de l’enorme diversitat de la vegetació mediterrània, ja que es considera una de les més riques en diversitat d’espècies:  tot i que només un 1,7% de la superfície emergida de la terra presenta clima mediterrani, la flora mediterrània conté aproximadament el 25% de les plantes conegudes.
Com a espècies destacades, n’hi trobarem moltes, a banda de les conegudes palmeres, oliveres o eucaliptus. Hi ha desenes de vegetals sorprenents, com ara la Beschornereia yuccoides (una agavacea, endemisme mexicà que creix fins als 3.000 metres d’alçada que pot fer inflorescències d’1,8 metres de longitud de color vermell fosc), la Puya chilensis mol,  (una bromeliàcia xilena que tan serveix per ser menjada dins d’amanides com per construir vivendes!), la Melaleuca nesophila (mirtàcia australiana arbustiva que fa uns precioses arborescpencies porpres), el bicàcaro o Canarina canariensis (planta trepadora canària de preciosa flor campaniforme i fruit comestible) i tants altres exemples que configurarien un llarguíssim etcètera.
Consulteu el preu, horari, situació i accés a la web del Jardí Botànic de Barcelona.