El Fòrum romà d'Empúries

17 juny 2010 | Arts i Humanitats, Turisme científic

El que va ser la porta d’entrada de les cultures grega i romana a Catalunya estrena nova imatge

La ciutat romana d’Empúries ha recuperat part del seu esplendor passat. A principis de juny es va inaugurar oficialment la restauració d’un dels pocs fòrums de Catalunya que es pot veure sencer. En el procés de restauració s’han volgut conservar els elements originaris, refer algunes estructures per tal de facilitar la comprensió al públic i acondicionar aquest espai d’acord amb la seva rellevància històrica. En el seu nou aspecte, la ciutat romana és més fidel a la realitat i molt més comprensible per al visitant.

El d’Empúries és l’únic jaciment arqueològic on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les restes d’una ciutat romana, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Empúries constitueix un lloc privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec implantat a l’extrem occidental de la Mediterrània, així com per analitzar l’urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l’època imperial.

El fòrum és la principal atracció del jaciment, un gran espai de 10.000 metres quadrats que albergava la cúria, és a dir, la seu administrativa de la ciutat; la basílica, que era el lloc on es dictava justícia; el temple, que era l’edifici més alt de la ciutat, i nombroses botigues que li donaven una animada vida comercial. Tot aquest espai estava envoltat i protegit per un gran pòrtic.

Més informació: 

http://www.mac.cat/cat/Seus/Empuries/Jaciment-i-Museu-monografic/Recinte-arqueologic/El-Forum-roma-d-Empuries