Notícies

El concurs X(p)rimenta 2015 premia els 4 millors vídeos sobre ciències presentats per 140 grups d'escolars catalans

22 juny 2015 | Notícies

La iniciativa està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i compta amb el patrocini del Grup SERHS.

 
Els millors 4 vídeos sobre ciències produïts per escolars catalans, seleccionats entre 140 treballs aspirants procedents de centres de Primària, Secundària i Batxillerat, han rebut avui a Castelldefels els premis de la cinquena edició del concurs audiovisual sobre experiments científics X(p)rimenta, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i amb el patrocini del Grup SERHS. Les temàtiques dels vídeos premiats –produïts per grups de 5 alumnes i un professor- es concentren enguany en l’àmbit de la física i mostren experiments senzills sobre la dilatació dels líquids, la pressió atmosfèrica, i els efectes Marangoni i ‘Gàbia de Faraday.
La convocatòria s’ha adreçat a alumnes i professors que vulguin comunicar, mitjançant la filmació d’un vídeo de tres minuts de durada, experiments que expliquin i divulguin alguns dels continguts sobre ciències i tecnologia dels nivells educatius de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, més un quart premi al vídeo més original. Els vídeos premiats, i 10 treballs més que han rebut una menció especial, es poden visionar a Recerca en Acció, portal de divulgació científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que disposa actualment de més de 120 vídeos científics integrats a la base de dades de la secció ‘Experimenta’.
Els guardons, lliurats en un acte presidit per Enric Claverol, director general de l’FCRi, i Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, han constat d’entrades a Cosmocaixa Barcelona i el Museu de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) de Terrassa per als alumnes i d’estades per als professors a un dels Vilars Rurals que el Grup SEHRS té a Sant Hilari, Arnes o Cardona. L’escola que ha presentat el vídeo més original ha rebut 300 euros per material escolar.
X(p)rimenta 2015 ha comptat amb el suport del Departament d’Ensenyament i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, CosmoCaixa Barcelona, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC-UPC), el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Escola Valenciana i Physics!
Relació de vídeos i centres premiats:
Millor vídeo en la categoria de Primària La dilatació dels líquids. Escola Juncadella (La Cellera del Ter)
Millor vídeo en la categoria d’ESO  Mesura de la pressió atmosférica amb un aneguet . Escola Sant Gregori (Barcelona)
Millor vídeo en la categoria de Batxillerat i Cicles Formatius  L’efecte Marangoni- Navegant amb etanol Institut Puig Cargol (Calonge)
Premi al vídeo més original: Mare de Déu del Carme (Terrassa), pel vídeo Bombolles ballarines (demostració de l’efecte ‘gàbia de Faraday’ amb bombolles de sabó)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA