Notícies

El 4 de gener, eclipsi de sol

03 gener 2011 | Notícies

El podreu seguir en directe mitjançant el sevei Serviastro de la Universitat de Barcelona (UB).

El proper 4 de gener tindrà lloc un eclipsi parcial de Sol que serà visible des de Barcelona. Per poder-lo seguir en directe des d’Internet, el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB) retransmetrà l’eclipsi per mitjà de la pàgina web de Serviastro. El proper eclipsi important de Sol visible des de Barcelona, també parcial, no es produirà fins al 20 de març del 2015.

Des de Barcelona el sol sortirà a les 8.19 hores, quan ja haurà començat l’eclipsi, que arribarà al seu màxim -en què un 53 % del Sol estarà tapat per la Lluna- a les 8.58 hores. La finalització de l’eclipsi serà a les 10.18 hores. El fet que aquest fenomen tingui lloc a primera hora del matí, amb el Sol molt a prop de l’horitzó, obligarà a buscar un lloc sense obstacles amb l’horitzó sud-est (per on surt el sol) per poder observar-lo bé.

Com es produeix un eclipsi de Sol?

Els eclipsis de Sol es produeixen quan la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol. Des de la Terra, la Lluna i el Sol tenen gairebé el mateix diàmetre, però depenent de la distància entre la Terra i la Lluna, el diàmetre d’aquesta pot ser aparentment més gran o més petit que el del Sol. Aquest fet dóna lloc a tres tipus d’eclipsis solars: parcials, totals o anulars. El del proper 4 de gener serà parcial i la Lluna només taparà una part del Sol.

Com es pot observar un eclipsi?

Cal tenir en compte que un eclipsi de Sol no es pot mirar directament  sense protecció ni tampoc amb ulleres (encara que siguin de sol), ni radiografies, negatius, vidres fumats, telescopis o qualsevol altre instrument no dissenyat amb aquesta finalitat, atès que es poden produir greus lesions als ulls.