Delta de l’Ebre: MónNatura i l’Alfacada

18 agost 2014 | Turisme científic

Dos espais de divulgació on conèixer els aiguamolls i les salines característics del Delta de l’Ebre.

 
La Fundació Catalunya – La Pedrera compta amb dos importants espais al Delta de l’Ebre: d’una banda hi ha l’anomenat MónNatura Delta de L’Ebre, un centre d’interpretació construït al voltant de la llacuna i les salines de la Tancada.  I de l’altra la reserva de l’Alfacada, una zona d’aiguamolls de 176 hectàrees situades al marge dret del riu Ebre, a prop de la Gola del Migjorn, que compta amb un itinerari i activitats guiades per a descobrir l’entorn.
Pel que fa a MónNatura Delta de l’Ebre, es tracta d’un conjunt d’instal•lacions que compta amb un Centre d’interpretació dotat amb elements de  museografia moderna pensats per fer  entendre al visitant què és el Delta de l’Ebre i com és aquest canviant espai.   Amb una extensió de 320 km2, el delta de l’Ebre és una de les zones humides més importants d’Europa Occidental. Forma una plana que es projecta uns 22 quilòmetres dins del mar i que conté nombrosos hàbitats   vinculats amb l’aigua:  arrossars, salines, aiguamolls, maresmes, espais fluvials i badies marines.
El Centre d’Interpretació de Món Natura es troba envoltat per un conjunt de salines que han estat recuperades. Es tracta d’un conjunt de basses artificials a escala, en les quals s’obté la sal segons el mètode tradicional que sempre s’ha usat al Delta i que va originar les antigues salines de Sant Antoni de la Tancada.
ExpoMonNatura
Món Natura Delta de L’Ebre compta també amb un mirador de 360 graus que ofereix magnífiques vistes sobre la Tancada i la Punta del Trabucador, i que permet albirar moltes aus, com ara les famílies de  flamencs que s’hi reprodueixen.  També hi ha  aguaits per a observar la fauna d’ocells, i un embarcador on conèixer els instruments i les eines de pesca tradicionals al Delta de l’Ebre: el rall, el gànguil, el bussó, el gamber i el tresmall.
La visita al conjunt inclou també una experiència amb les barques de perxar, un dels mètodes de navegació tradicional propi d’aigües de poca fondària amb que es propulsaven les barques anomenades pontones.
MónNatura Delta de L’Ebre organitza visites guiades per a famílies, tallers i activitats  diverses.
Consulteu els horaris, preu i accés a la web de MónNatura Delta de l’Ebre: http://www.monnaturadelta.com/