Mira al cel i descobreix les Aurores Polars

27 maig 2021 | Fenòmens naturals, Física

Les Aurores Polars són un espectacle espectacular i magnífic luminescent que ens ofereix la natura als cels nocturns de les zones polars i altres regions molt i molt fredes de la Terra.

L’aurora polar és més coneguda a l’hemisferi nord com a aurora boreal, mentre que a l’hemisferi sud rep el nom d’aurora austral. El nom li va posar Galileo Galilei en honor a Aurora, la deessa romana de l’alba, i el seu fill en representació dels vents del nord.

Com es formen les aurores?

El següent vídeo t’explica com s’originen les aurores. El seu origen té lloc gràcies al plasma que emet el Sol durant les tempestes solars, i a la interacció amb el camp magnètic de la Terra (magnetosfera) amb les partícules carregades que conté el plasma.

Veure les aurores sense passar fred

Internet ens ofereix la possibilitat de veure les aurores boreals sense necessitat de desplaçar-nos ni passar fred!

El portal See the Aurora ofereixen un conjunt de webcams repartides a diferents punts estratègics de l’hemisferi nord per poder veure en directe les aurores. Tingueu en compte que a l’hemisferi nord normalment es poden veure més intensament durant les temporades de setembre a octubre i de març a abril. Potser fora d’aquestes temporades les webcams estan inactives.

Per accedir a les webcams i veure les aurores, feu clic a la imatge de sota:

Un altre portal on podràs visualitzar les aurores i estar connectat amb una comunitat de persones interessades amb les aurores borerals és el Live Aurora Network. Aquest, fins i tot, ha desenvolupat una aplicació per al mòbil que t’avisa quan hi ha un d’aquests fenòmens; d’aquesta forma no te’n perdràs cap. Per accedir al portal Live Aurora i veure tot el que t’ofereix, fes clic a la imatge de sota.

Si no és l’època de veure aurores boreals el programa Info-k ha creat un vídeo amb imatges d’aurores boreals superespectaculars. Semblarà que les estiguis mirant en directe! No te’l pots perdre!

Referències

  1. Viquipèdia: Aurora polar
  2. CosmoCaixa: Aurores boreals
  3. Webcams en directe: See the Aurora
  4. Webcams en directe i applicació mòbil: Live Aurora Network
  5. Info-k: Aurores boreals brutals