Notícies

400 anys de la invenció del telescopi per Galileo

18 març 2009 | Notícies

“Un 18 de març, el de 1609, Galileo Galilei va mirar el cel per primera vegada amb un telescopi. És impossible exagerar la importància que el que aquest home va fer en pocs dies ha tingut en la història del pensament. “

Amb aquest paràgraf comença l'article Per molts anys, telescopi! (avui en fas 400) que Joaquim Bosch i Batlle presenta en el seu bloc. Us recomanem la seva lectura. Joaquim Bosch és físic i director executiu de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)

Tal i com explica el text esmentat, la història té molta més trascendència del que pot semblar a primera vista. El que hi havia en joc no era tan sols la invenció d'un nou estri de mesura científica. De fet, el telescopi va posar en evidència un dilema molt més profund: mentre Galileu proposava mirar la realitat per a descriure el món, els membres de l'Església es negaren a mirar pel telescopi. No els calia, els dogmes religiosos eren suficients per a descriure l'Univers.

400 anys més tard, sembla que el mètode científic ha esdevingut el mètode universal de coneixement. Però quan hom observa determinats fenòmens, com ara la inquietant embranzida del creacionisme en alguns països, s'adona que encara hi ha conflictes ben vius sobre els models de coneixement del món.

Per a més informació, llegiu la proposta de turisme científic Toscana: on Galileu va revolucionar la ciència, on trobareu informació sobre indrets a visitar relacionats amb Galileu a Pisa i Florència.