Central hidroelèctrica subterrània de Canelles

30 juny 2016 | basic, Turisme científic

Una fascinant visita per conèixer la presa, els túnels, les turbines, els transformadors i tot l’esplendor de la maquinària i de l’obra civil d’aquesta central subterrània.

La central hidroelèctrica de Canelles es troba a la conca del riu Noguera Ribagorçana, entre Catalunya i Aragó. Situada al terme d’Os de Balaguer, va ser construïda a l’interior de la muntanya i té accés a través d’una espectacular galeria subterrània. La central es pot visitar gràcies al Centre d’Interpretació de l’Energia i de la Geologia, ja que també s’inclou la visita a l’anomenada Cova Negra.
La visita guiada a la central, que organitza el centre OsAventura, ens permetrà conèixer les impressionants instal•lacions de la central: des de la presa de 151 metres d’altura als diversos túnels, el pou de les turbines, la sala d’alternadors, la sala de control, sala dels transformadors, el parc de distribució, etcètera… En el decurs de la visita, es pot veure les particularitats i les característiques de l’obra civil, la maquinària instal•lada i el funcionament de la Central.
Visita
Abans, però, en la visita al centre d’interpretació, haurem conegut que són les energies alternatives o renovables, com funcionen i que representen. També, d’una forma senzilla, els visitants hauran conegut que es una central hidràulica, quins tipus hi ha de centrals i preses (fluent, embasament, bombament / gravetat, volta), i haurem aprofundit amb les característiques del Salt de Canelles (presa i central), unes instal•lacions pensades per satisfer un embassament enorme, que recullen 680Hm3 d’aigua, és a dir 680 mil milions de litres d’aigua. De fet es tracta del segon embassament més gran de tota la conca de l’Ebre.
La visita guiada també inclou la visita a la Cova Negre de Tragó, una interessant cavitat que presenta boniques estalactites, estalagmites i altres formes, i també interessants restes de fauna marina. La Cova s’obre a l’interior d’un esperó calcari de la serra de Blancafort i forma part d’¡un entramat laberíntic d’uns quants quilòmetres.
Per consultar els horaris, preus, condicions i accés de la visita guiada a la Central hidroelèctrica de Canelles, visiteu la web de Os Aventura: www.osaventura.com
Per accedir a la central us cal agafar la carretera N-230 de Lleida a Viella.  A l’altura del quilòmetre 54, entre Alfarràs i Benavarri, cal desviar-se vers Estopiñan fins arribar a la presa.
Presa