Aquest vídeo, realitzat pels alumnes de Batxillerat de l’escola Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat, planteja l’estudi experimental sobre la influència de la quantitat i temperatura de la llet en la plasticitat de les galetes. Tot plegat ens pot servir de model del que succeeix amb el plegament de les roques.
A la nostra vida quotidiana les roques mostren un comportament fràgil, lluny de la plasticitat que evidencien els plecs geològics. Una roca pot fracturarse o no ferho, però … doblegarse?!
L’objectiu del vídeo ha estat simular algunes de les condicions que porten a les roques a plegarse, utilitzant per a això un material igualment fràgil i ben conegut: les galetes. Si les galetes es comporten de forma diferent en ser submergides en la llet, ¿no podria ser també la presència de fluids en el subsòl la causa de que les roques es pleguin sense trencar-se? D’altra banda, com afecta la temperatura a aquest procés de deformació?
Aquest estudi constata que fins i tot a partir dels materials més humils es poden obtenir resultats científics significatius si ens deixem guiar per la passió, la imaginació i el rigor metodològic. A berenar, doncs!
El vídeo ha estat mereixedor del Premi en la categoria de Batxillerat de la iniciativa X(p)rimenta 2017.
Respondre