Diari de recerca | Turisme científic

Las Médulas

18 agost 2009 | Diari de recerca, Turisme científic

Las Médulas és un paratge del nord de la província de Lleó, Espanya. Es tracta d’una zona relativament extensa de terreny molt accidentat, de color vermellós intens, amb clapes de vegetació, i que és el resultat de les prospeccions mineres que es van fer en època romana al llarg de dos segles per tal d’extruere l’or que es trobava a les roques de la muntanya.

El procediment consistia a excavar túnels i pous a la muntanya, i enviar-hi un cabal important d’aigua procedent d’embassaments enlairats. La pressió hidrostàtica era capaç de fer rebentar la zona de muntanya situada al voltant del pou o del túnel, i l’aigua juntament amb la sorra i roques disgregades procedents del trencament corrien cap a una zona ampla situada a la part baixa, on es decantava l’aigua i es podia separar l’or per decantació.

Un passeig entre túnels i camins

La visita s’inicia per un mirador d’on es té una perspectiva global de tota la zona. És recomanable caminar al llarg dels diversos túnels i camins que recorren tota la zona arqueològica i de mineria. Hi ha camins senyalitzats, que es poden allargar més o menys segons el desig del visitant i la capacitat de pujar i baixar. Hi ha també circuits de bicicleta tot terreny.

L’accés amb vehicle privat es fa per la N-536, des de Ponferrada, fins als pobles de Carucedo i Borrenes. Hi ha bona senyalització per les carreteres. L’entrada és de pagament.  No hi ha transport públic.

Un paratge amb segell de qualitat!

Aquest paratge va ser classificat per la UNESCO com a Patrimoni Cultural (1997) i el 2002 és declarat Monument Natural, malgrat que és el fruit de la intervenció humana.

Més informació a http://www.fundacionlasmedulas.org/index.jsp?idioma=es

Claudi Mans

I el proper dia viatjarem fins el bressol de l’astronomia moderna!

 

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.