El Museu Hidroelèctric de Capdella

20 març 2014 | Tecnologia i enginyeria, Turisme científic

Al poble de Cabdella (o Capdella, com reivindiquen alguns dels seus habitants), del municipi de la Torre de Cabdella, el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya hi té una de les seves instal·lacions.

El Museu Hidroelèctric de Capdella és instal·lat a l’antiga central hidroelèctrica del salt de Cabdella. S’alimenta de l’aigua de l’Estany Gento, que recull tota l’aigua de l’alta conca del Flamicell, a la capçalera de la Vall Fosca.  Des de la seva instal·lació el 1914 el salt de Cabdella fou una de les canonades hidroelèctriques més altes d’Europa, amb un desnivell d’uns 800 m.

Les instal·lacions hidroelèctriques del Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran van ser l’origen del desenvolupament d’aquestes comarques. Les rutes i instal·lacions creades al servei de l’energia són ara al servei del turisme, principal motor actual del desenvolupament.

Una visita entre aigua i electricitat

La visita del museu consisteix en una primera part dedicada a la descripció de les principals fonts d’energia, amb un èmfasi especial en l’energia hidroelèctrica i el sistema hidràulic del Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça desenvolupat per ENHER entre els anys 40 i 60 del segle XX. També hi ha unes seccions dedicades a les condicions de treball del temps de creació de la central. Es visita després la sala de turbines de la central, en funcionament, on els guies donen explicacions detallades dels diferents aspectes tècnics i socials del funcionament de la central. Finalment, a l’exterior es contempla la base de la conducció d’aigua descendent.

La visita es pot completar amb l’ascensió amb el telefèric de Sallent. És un sistema de transport industrial construït el 1981 per a les obres de la central reversible de Sallente, i que s’ha adaptat al servei turístic. El telefèric és un dels més grans d’Europa. Porta des de la central de Sallente a l’Estany Gento. Des de l’estació superior es pot fer un recorregut pels estanys de la zona fins al refugi de la Colomina en 1 h 30 min. Es pot també seguir un camí horitzontal de 5 km que segueix la conducció de l’aigua des de l’Estany Gento fins a la càmera d’aigües just a sobre de la central de Cabdella. És possible baixar des d’aquí al poble d’Espui per pista de muntanya. Aquest recorregut és també apte per a bicicleta de muntanya.

Les recomanacions!

Cal planificar la visita abans d’anar-hi perquè les visites al museu són molt restringides. El telefèric funciona només entre l’1 de juliol i el 30 de setembre, i fa dos viatges al dia de pujada i dos de baixada. Més informació a http://www.vallfosca.net/.

Claudi Mans

Museu Hidroelèctric de Cabdella

Interior Museu Hidroelèctric de Cabdella