Diari de recerca | Turisme científic

El Museu de Ciències Naturals de València

28 juliol 2009 | Diari de recerca, Turisme científic

A València es pot veure l’esquelet més complet al món de pereós gegant sud-americà, així com esquelets d’armadillos gegantins o exemplars de tigre de dents de sabre. Només cal apropar-se al Museu de Ciències Naturals d’aquesta ciutat.
 
Als Jardins dels Vivers de València -també coneguts com Jardins del Reial per haver ocupat el solar de l’antic palau dels reis- hi ha un bonic edifici racionalista que acull un dels museus més visitats de la ciutat i un dels menys coneguts per turistes i visitants, habitualment engalipats per les espectaculars formes amb poc de fons de la Ciutat de les Arts i les Ciències. I veritablement, el Museu de Ciències Naturals de València, de titularitat municipal, com la bona confitura al pot petit, hi conté molta més ciència que els grans volums dissenyats per Calatrava.
El llegat d’un enginyer que va fer fortuna a l’Argentina
La història d’aquest Museu connecta amb el llegat que un enginyer de la veïna població de Manises, Josep Rodrigo Botet, va fer a la ciutat de València allà pel 1889: una impressionant col·lecció de restes fòssils de grans mamífers extingits procedents de l’Argentina, país on Rodrigo havia fet fortuna arran la seua participació en les obres dels nous ferrocarrils. Aquesta col·lecció, després de moltíssimes peripècies -entre d’altres, un trasllat d’urgència pels degoters al sostre de l’Almodí, el bonic edifici gòtic que havia servit com a seu provisional del llegat durant… 80 anys!- és ara el nucli central d’un museu que fa de l’evolució de la vida sobre la Terra un dels seus eixos discursius.
Una col·lecció de mamífers fòssils extingits
Hi podem veure, entre d’altres exemplars, l’esquelet més complet al món del megateri o pereós gegant del Quaternari sud-americà; esquelets i closques d’armadillos de mida gegantina; un exemplar de tigre de dents de sabre, i diverses restes de mamífers de gran volum, algunes de les quals pertanyen a espècies definides precisament amb aquests materials. El museu, però, conté moltes més coses, perquè als exemples esmentats de fòssils argentins, s’han afegit valuoses mostres de dinosaures del Mesozoic valencià, faunes d’invertebrats de procedències diverses i, fins i tot, la reconstrucció de les condicions de vida a un abric rupestre paleolític.
Les ciències naturals a València
El museu té altres tres seccions: una, dedicada a la història de les ciències naturals a València, on el públic pot conéixer els moments més reeixits del coneixement de la fauna, la flora i la gea de la terra; una altra, formada al voltant del llegat del col·leccionista Eduard Rosselló, ens duu al món de la malacologia, amb una mostra ampla de coquilles d’arreu el món; finalment, una altra més ens parla dels ecosistemes de València i la seua àrea metropolitana, tot incloent l’Albufera. La visita a aquest museu pot servir com a introducció a una excursió per aquest parc natural.
[El Museu és obert tots els dies, fora dels dilluns. Dimarts a dissabte, de 9:30 a 14:00 i de 16:30 a 20:00. Diumenges, de 10:00 a 20:00, ininterrompudament].
Jesús Ignasi Català Gorgues
I el proper dia… descobrirem un paisatge… molt salat!

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.